Ești noul posesor al unui iPhone, iPad sau iPod touch? Fie el iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 5, iPad Pro sau iPad 4, nou sau nu, noi te felicităm pentru noul tău produs Apple și suntem aici ca să te ajutăm să îl configurezi și să începi să îl folosești!

Desfăcând cutia noului dispozitiv iOS și apăsând butonul de Adormire/Trezire pentru a-l porni, vei vedea un ecran alb pe care apare mesajul „Salut” în toate limbile. Același ecran va apărea și dacă ai achiziționat iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul touch la mâna a doua, iar vânzătorul l-a restaurat (așa cum este indicat). El ne indică faptul că suntem în așa-numitul Asistent de configurare, deci că aparatul nu este setat încă și nici gata de folosire.

Notă: Dacă ai un iPhone/iPad/iPod touch la mâna a doua, iar vânzătorul nu l-a restaurat, urmează pașii de aici pentru a vedea cum poți șterge toate datele, conturile și configurările din el, apoi revino la acest tutorial (nu te teme, nu este deloc dificil procesul de restaurare și se recomandă pentru a avea doar datele tale personale).

Asistentul de configurare al iOS ne permite să facem câteva dintre setările de bază într-o manieră cât se poate de simplă și directă. Simplă dacă ești obișnuit cu sistemul de operare iOS sau măcar ești pasionat de tehnologie. Dar dacă ești paralel sau aproape paralel cu ceea ce ține de IT / sistemul de operare iOS? Nu te condamnă nimeni și nici nu te vom trimite la cineva care „știe”!

În cele ce urmează îți vom arăta pas cu pas și explica tot ceea ce trebuie să faci pentru a putea începe să îți folosești iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul touch. Și oricât de necunoscător/necunoscătoare ai fi, nu trebuie să te temi. Niciuna dintre configurări nu este ireversibilă, preferințele putând fi modificate ulterior din aplicația Configurări.

Așadar, apucă noul tău iPhone, iPad sau iPod touch, și haide să îl configurăm împreună pentru ca mai apoi tu să poți intra și descărca aplicațiile și jocurile tale favorite, adăuga contactele, notițele, conturile și tot ceea ce îți dorești și poți imagina!

Configurare iPhone sau iPad nou Pas cu pas

Înțelegerea opțiunilor disponibile

 • Configurarea ca nou: cel mai recomandat pentru utilizatorii care nu au mai avut iPhone/iPad (ori un alt smartphone/tabletă). Aceasta permite configurarea de la 0 a dispozitivului, crearea conturilor, etc. Această opțiune poate fi aleasă și de către cei care au mai avut un iPhone sau iPad, dar care nu doresc să își transfere datele  de pe vechiul dispozitiv, permițându-le să sincronizeze via iCloud anumite lucruri cum ar fi contactele, notițele, etc.
 • Restaurarea dintr-un backup. Dacă ai mai avut anterior un iPhone, iPad și iPod touch și dorești să ai pe noul dispozitiv tot ceea ce aveai sau ai pe vechiul dispozitiv, atunci opțiunea aceasta este cea potrivită ție. Restaurarea se poate face dintr-un backup realizat cu iCloud sau cu iTunes pe vechiul dispozitiv.
 • Transferul datelor de la Android. În cazul în care ai avut un smartphone sau o tabletă cu Android, atunci Apple îți pune la dispoziție un instrument simplu prin care poți adăuga pe noul iPhone sau iPad date precum contactele, calendarele, notițele, aplicațiile și nu numai.

Atenția noastră în acest tutorial va fi concentrată pe prima opțiune, respectiv Configurarea ca nou a dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch, dar vom oferi explicații și pentru celelalte opțiuni. Așadar, acest tutorial este perfect pentru tine dacă acesta este primul tău iPhone, iPad sau iPod touch și dorești să o iei de la 0!

De ce vei avea nevoie?

 • Un iPhone, iPad sau iPod touch la Asistentul de configurare, deci nou sau restaurat și neconfigurat.
 • Doar pentru iPhone: o cartelă SIM (dacă este codat, atunci ea trebuie să fie din rețeaua în care este blocat).
 • O conexiune la internet (de preferat Wi-Fi; vă vom spune mai jos când trebuie să vă conectați).
 • Multă hotărâre în deciziile pe care le iei (nu te speria, nimic nu este ireversibil, după cum am mai menționat! Dacă te răzgândești pe parcurs, apasă butonul principal și selectează Repornire pentru a relua procesul de configurare de la început. Dacă te răzgândești după ce ai terminat configurarea, accesează aplicația Configurări și fă modificările dorite).

Configurare iPhone, iPad, iPod touch la starea de nou

 1. Dacă nu ai făcut-o deja, pornește dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch (în funcție de model, acesta este situat pe ramă, deasupra sau în dreapta sus).
 2. Salut: Odată pornit, ecranul iPhone sau iPad arată mesajul „Salut” în mai multe limbi. Apasă butonul principal pentru a-i debloca ecranul și începe configurarea (în versiunile de iOS anterioare 10.0 va fi necesar să glisezi spre dreapta pe ecran – un mesaj în partea jos a ecranului îți va indica acest lucru).Notă: Utilizatorii nevăzători sau cu vedere slabă pot apela la activarea funcționalității VoiceOver sau Zoom încă din ecranul Salut – vor simplifica interacțiunea cu Asistent Configurare.
 3. Selectează limba în care dorești să îți fie afișate toate textele din meniurile și aplicațiile preinstalate (precum și din unele dintre aplicațiile pe care le vei descărca ulterior de pe App Store). În limba selectată vor fi afișate în continuare toate opțiunile de Asistenul de configurare. Cum încă nu am găsit un motiv temeinic pentru care un român ar folosi, în România, o altă limbă decât limba română, îți recomand să derulezi în listă până la Română și să o selectezi.
 4. Selectați țara sau regiunea dvs.: Alege țara sau regiunea în care ești stabilit în momentul de față (dacă locuiești în România, alege România, dacă locuiești în Italia, alege Italia, șamd.). Țara sau regiunea influențează automat modul în care informațiile precum ora, data, calendarul, contactele și altele sunt afișate pe dispozitivul tău. De asemenea, în funcție de țară sau de regiune vor fi sau nu afișate anumite funcționalități.
 5. Alegeți o rețea Wi-Fi: Pentru a putea trece mai departe este musai să te conectezi la internet. Cel mai simplu ar fi să te conectezi la o rețea Wi-Fi, însă este posibil să folosești o conexiune celulară de date sau chiar te conectezi la iTunes pe computer pentru a folosi conexiunea la internet a Mac-ului sau PC-ului:
  • Wi-Fi: Selectează rețeaua Wi-Fi la care dorești să te conectezi, iar dacă aceasta este securizată, intodu parola în ecranul următor;
  • Celular (doar iPad Wi-Fi+ Cellular și iPhone): introdu un SIM cu plan de date activ și selectează Utilizați conexiunea celulară.
  • iTunes: Atinge Conectare la iTunes și folosește cablul de date pentru a conecta iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul touch la computer. Reține că pe computer este necesar să ai instalat iTunes (link direct pentru descărcare) și o conexiune la internet activă.
 6. Pe iPhone: Dacă încă nu ai introdus o cartelă SIM, introdu-o acum pentru a putea trece mai departe (tastarea parolei pentru SIM s-ar putea să fie necesară). Activarea unui iPhone nu se poate face fară o cartelă SIM! În cazul în care dispozitivul este unul blocat într-o rețea, activarea nu se va putea face fără a introduce o cartelă activă furnizată de operatorul în rețeaua căruia este blocat dispozitivul.
 7. Servicii localizare: pentru a te bucura pe deplin de dispozitivul tău iPhone sau iPad, va trebui să activezi serviciile de localizare folosind opțiunea Activați servicii localizare. Aceste servicii vor permite indicarea unor aplicații sau servicii să colecteze și să utilizeze locația ta aproximativă pentru anumite funcționalități cum ar fi cele de navigare sau oferirea unor sugestii potrivite locației în care te aflii. Dacă nu dorești să activezi serviciile de localizare, atunci selectează Dezactivați serviciile localizare. Citește mai multe despre serviciile de localizare din iOS și cum poți controla accesul aplicațiilor la datele tale de localizare
 8. Touch ID (numai pe iPhone 5s și ulterioare, iPad Air 2 și ulterioare, iPad mini 3 și ulterioare): Configurează Touch ID pentru a-ți putea debloca dispozitivul și face achiziții în siguranță. Urmează instrucțiunile de pe ecran pentru a configura Touch ID (respectiv atinge repetitiv, cu același deget, butonul principal, apoi atinge-l înclinând degetul respectiv în diferite feluri, pentru a ajusta priza), iar la finalizarea procesului atinge Continuați. Dacă nu vrei să folosești Touch ID, atunci atinge Configurați Touch ID ulterior și treci la pasul următor.
 9. Cod de acces: În cazul în care ai un dispozitiv cu Touch ID și ai configurat o amprentă, atunci va fi absolut necesar să creezi un cod de acces. Acesta va trebui introdus ocazional pentru validare, modificarea unor configurări sau pentru deblocarea ecranului dispozitivului tău ca și o alternativă la Touch ID. Dacă nu ai un dispozitiv cu Touch ID sau nu ai activat această caracteristică, poți să configurezi în continuare un cod de acces (recomandat) sau poți să omiți:
  1. Ai ales să configurezi un cod de acces: introdu un cod format din șase cifre și confirmă-l introducându-l încă o dată. Dacă vrei un cod mai scurt, din șase cifre, sau vrei un cod alfanumeric, atinge Opțiuni cod de acces, selectează opțiunea dorită, apoi introdu și confirmă codul/parola. Notă: Este foarte important să reții acest cod, deoarece îți va fi solicitat, iar fără el nu îți vei mai putea accesa dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch!
  2. Nu dorești cod de acces: Atinge Opțiuni cod de acces și selectează Omiteți adăugarea codului.
 10. Aplicații și date: apar opțiunile pe care le-am explicat încă de la început, respectiv configurarea ca nou a dispozitivului iOS, restaurarea dintr-un backup și migrarea datelor de pe Android. Tutorialul va merge în continuare explicând pașii de urmat dacă a fost selectată opțiunea Configurați ca iPhone nou, dar vom menționa ce trebuie făcut dacă ați ales restaurarea sau migrarea:
  1. Nu dorești datele de pe telefonul tău anterior sau le ai deja salvate pe iCloud pe cele care te interesează: alege Configurați ca iPhone/iPad/iPod nou și urmează pașii de mai jos. Reține că astfel nu vei avea nicio aplicație instalată și alte configurări sau date precum poze sau contacte de pe telefonul anterior, cu excepția situației în care ai deja un cont de iCloud pe care ai salvate date (ele vor fi descărcate imediat ce ai terminat configurarea dispozitivului). După cum am mai spus, aceasta este opțiunea adresată celor care sunt la primul iPhone (și nu vor datele de pe vechiul telefon), precum și celor care doresc să o ia de la 0.
  2. Dorești să ai toate pozele, aplicațiile și datele de pe un alt iPhone, iPad sau iPod touch: alege Restaurați din backup iCloud sau Restaurați din backup iCloud. Notă: Indiferent de care dintre aceste două opțiuni ai selecta, doar o parte dintre pașii care urmează vor mai trebui urmați.
   1. Restaurați din backup iCloud: permite restaurarea tuturor datelor anterioare (de pe un alt dispozitiv și nu doar), dacă acestea au fost salvate sub formă de backup cu iCloud, deci local, de pe iPhone, iPad sau iPod touch. Ca să selectezi această opțiune, trebuie să fi făcut anterior backup datelor pe care dorești să le restaurezi (mai multe detalii despre cum poți face backup prin iCloud sunt disponibile aici). După ce ai atins Restaurați din backup iCloud, introdu ID Apple și parola, apoi selectează backupul disponibil, pe care îl poți restaura (acest backup nu trebuie să fi fost realizat pe o versiune de iOS mai nouă decât cea instalată pe dispozitivul pe care dorești să îl restaurezi).
   2. Restaurați din iTunes: permite restaurarea tuturor datelor anterioare (de pe un alt dispozitiv și nu doar), dacă acestea au fost salvate sub formă de backup cu aplicația iTunes de pe Mac sau PC. Ca să selectezi această opțiune, trebuie să fi făcut anterior backup datelor pe care dorești să le restaurezi (mai multe detalii despre cum poți face backup prin iTunes sunt disponibile aici). Atingând Restaurați din iTunes, dispozitivul îți va cere să îl conectezi la computerul pe care ai realizat backupul pe care dorești să îl restaurezi. Conectează-l și apoi alege backupul disponibil pentru restaurare (acest backup nu trebuie să fi fost realizat pe o versiune de iOS mai nouă decât cea instalată pe dispozitivul pe care dorești să îl restaurezi).
  3. Migrați date de pe Android: selectează această opțiune pt a transfera poze, contacte, conturi, calendare și altele de pe un telefon sau o tabletă cu Android pe iPhone/iPad. După ce ai selectat-o vei fi îndrumat să descarci pe dispozitivul cu Android aplicația Migrare la iOS (disponibilă gratis pe Magazin Google Play), să o accesezi și să conectezi respectivul aparat la aceeași rețea Wi-Fi precum iPhone sau iPad. Așteaptă mai apoi pentru ca aplicația să își facă treaba de a-ți transfera toate datele.
 11. Termeni și condiții: Ceea ce nimeni nu citește, deși teoretic ar trebui, sunt termenii și condițiile. Pentru a putea folosi dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch este obligatoriu să fii de acord cu termenii și condițiile prezentate aici. De aceea, atinge De acord pentru a trece mai departe și confirmă că ești de acord atingând din nou, în căsuța de dialog afișată ulterior, De acord.
 12. ID Apple: Pentru a te bucura pe deplin de dispozitivul tău iPhone sau iPad este necesar să îți creezi un ID Apple sau să te autentifici în contul personal. Un ID Apple este contul securizat pe care îl poți folosi pentru a obține aplicații de pe App Store, cumpăra muzică din iTunes Store, obține cărți din iBooks Store, folosi iCloud, FaceTime, iMessage, Game Center și multe altele. Cu alte cuvinte, un ID Apple este aproape vital pe iPhone și iPad:
  • Ai ID Apple: introdu atât ID-ul (adresa de e-mail) cât și parola corespunzătoare acestuia, apoi atinge Înainte. Dacă ai uitat ID-ul Apple sau parola, atinge butonul Nu aveți un ID Apple sau l-ați uitat?>V-ați uitat ID-ul Apple sau parola și urmează instrucțiunile de pe ecran pentru a reseta ID-ul sau parola. Notă: Nu folosi ID-ul Apple al unui prieten, cunoscut sau necunoscut. Folosește doar un ID Apple propriu și personal (sau eventual unul folosit în familie).
  • Nu ai un ID Apple: În acest caz vei putea să îți creezi unul gratuit atingând opțiunea Nu aveți un ID Apple sau l-ați uitat?>Creați un ID Apple gratuit și urmând pașii de pe ecran. Notă: Dacă nu dorești să introduci sau nu ai un card de credit, atunci atinge Nu aveți un ID Apple sau l-ați uitat?>Omiteți acest pas și după finalizarea configurării creează un ID Apple urmând pașii din acest tutorial.
  • Nu ai și nu vrei ID Apple: În acest caz atinge Omiteți acest pas.
  • Dacă vrei să foloselti ID-uri Apple diferite pentru iTunes și iCloud, atinge butonul Utilizați ID-uri Apple diferite pentru iCloud și iTunes? apoi loghează-te in ID-urile specifice pentru iTunes și iCloud.
 13. iCloud Drive: Ți se poate solicita, dacă nu îl ai configurat deja, și dacă te-ai conectat cu ID-ul Apple și ai creat un cod de acces, activarea iCloud Drive – o funcționalitate a iCloud ce îți permite să stochezi în siguranță toate fișierele pentru a le accesa oricând de pe alte dispozitive cu iOS 8 (și ulterior), Mac-uri OS X Yosemite (și ulterior) sau de pe web prin iCloud.com. Dacă nu ai făcut încă actualizarea la iCloud Drive poți alege să o faci acum (Actualizați la iCloud Drive) sau mai târziu (Nu acum).
 14. Portchei iCloud: Ți se poate solicita, dacă nu îl ai configurat deja, și dacă te-ai conectat cu ID-ul Apple și ai creat un cod de acces, activarea Portchei iCloud – o funcționalitate iCloud ce păstrează actualizate parolele (de pe unele site-uri web) și informațiile cardurilor de credit pe care ai acceptat să le adaugi în iCloud:
  1. Dacă nu ai mai activat până acum Portcheiul iCloud pe contul iCloud adăugat, atunci ți se va cere să configurezi acum (Configurați portcheiul iCloud) – caz în care trebuie urmate toate instrucțiunile de pe ecran pentru a configura portcheiul – sau ulterior (Configurați mai târziu).
  2. Dacă ai activat pe acest cont Portcheiul, atunci îți vor fi oferite trei posibilități:
   1. Aprobați de pe alt dispozitiv: va fi trimisă o solicitare de aprobare pe fiecare dintre dispozitivele iOS sau macOS pe care este configurat acest cont iCloud. De pe unul dintre aceste dispozitive va trebui să introduci parola contului iCloud pentru a oferi aprobarea;
   2. Utilizați codul de securitate iCloud: va trebui să introduci codul de securitate al portcheiului adăugat la configurarea lui.
   3. Nu restaurați parolele: poți selecta această opțiune dacă nu vrei sa folosești pe acest dispozitiv portcheiul iCloud.
 15. Diagnoză: Dacă vrei să ajuți la îmbunătățirea produselor și a serviciilor Apple, alege Trimiteți la Apple pentru a expedia date de diagnoză și utilizare care pot include localizarea. Dacă nu ai încredere în Apple sau nu vrei să ajuți, atunci atinge Nu trimiteți.
 16. Analiza aplicațiilor: permite partajarea activității aplicațiilor și a datelor despre disfuncționalități cu dezvoltatorii, prin intermediul Apple. Alege Partajați cu dezvoltatorii, dacă vrei să ajuți la îmbunătățirea aplicațiilor de la terți, sau Nu partajați, dacă nu dorești acest lucru.
 17. Faceți cunoștință cu noul buton principal (doar pentru iPhone 7 și iPhone 7 Plus). Fiindcă cele mai noi modele de iPhone nu mai au clasicul buton principal, ci unul virtual, bazat pe retroacțiune haptică, Apple permite personalizarea clicului.
  1. Nu ești mulțumit de clicul actual: Alege Începeți apoi selectează fiecare dintre cele trei opțiuni de clic disponibile și apasă butonul principal pentru a vedea cum se simte fiecare. Când ai găsit clicul cel mai potrivit, atinge ÎnainteNotă: Clicul 2 este opțiunea implicită.
  2. Ești mulțumit de clicul actual: Alege Personalizați mai târziu în Configurări.
 18. Zoom afișaj (doar pentru iPhone 6, iPhone 6 Plus și toate modelele ulterioare, cu excepția iPhone SE). Datorită ecranelor mai mari, iOS îți permite să alegi modul în care dorești să vizualizezi conținutul: standard (adică mai multe elemente pe ecran la o dimensiune mai mică) sau Zoom aplicat (adică mai puține elemente pe ecran, dar mai mari). Atinge Alegeți o vizualizare, apoi selectează între Standard și Zoom aplicat pentru a vedea fiecare cum afișează elementele. Selectează una dintre opțiuni, Standard sau Zoom aplicat, apoi atinge Următor;
 19. Bun venit pe iPhone/iPad/iPod: În sfârșit s-a finalizat procesul de configurare. Atinge Începeți pentru a putea începe să folosești dispozitivul tău.

Se va deschide ecranul principal al dispozitivului tău, unde apar toate aplicațiile preinstalate. Începând de acum îți poți folosi noul tău iPhone, iPad sau iPod touch, descărcând aplicațiile dorite de pe App Store, conectându-te în conturile tale din Configurări, sincronizându-ți contactele și nu doar. Reține că din Configurări vei putea să modifici oricare dintre setările menționate mai sus, dacă ai făcut o alegere nepotrivită.

Ai și alte întrebări?

În cazul în care ai nevoie de ajutor suplimentar pentru dispozitivul tău iPhone sau iPad, iTutorial.ro îți pune la dispoziție câteva sute de tutoriale care te vor îndruma pas cu pas și îți vor explica tot ce trebuie să faci pentru a rezolva problema apărută.

De asemenea, poți să ni te adresezi printr-un comentariu sau o postare pe forum.

Articol publicat pe 16 noiembrie 2014 și actualizat pe 24 decembrie 2016 pentru a reflecta modificările aduse în Asistent de configurare odată cu iOS 10.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.