Actualizare 7 noiembrie: Apple a oferit un raspuns oficial in legatura cu malware-ul WireLurker, scrie iMoreCompania americana confirma existenta lui si ne anunta ca pentru inceput a blocat accesul tuturor aplicatiilor identificate pe dispozitivele cu iOS pentru a preveni accesarea lor. De asemenea, compania americana recomanda utilizatorilor sa descarce si instaleze software care provine doar din surse sigure (deci de pe App Store).

[quote_box_center]”We are aware of malicious software available from a download site aimed at users in China,” an Apple spokesperson told iMore, “and we’ve blocked the identified apps to prevent them from launching. As always, we recommend that users download and install software from trusted sources.”[/quote_box_center]

In ultimele luni s-au descoperit o serie de brese de securitate in OS X care ii afectau mai mult sau mai putin grav pe unii dintre posesorii de Mac-uri. Poate cea mai grava dintre ele, insa, a iesit la iveala abia astazi. Expertii de la Palo Alto Networks au publicat un nou document de cercetare despre WireLurker, o noua familie de malware care infecteaza Mac-urile si dispozitivele cu iOS de sase luni de zile. Cercetatorii spun ca WireLurker este “precursorul unei noi ere de malware care ataca platformele Apple pentru desktop si mobil”, desi s-a descoperit ca doar utilizatorii din China sunt afectati de el.

Potrivit cercetarilor facute de experti, WireLurker este cel mai mare in ierarhia malware-urilor troiene, fiind capabil sa atace dispozitivele cu iOS care comunica, cu dispozitivele OS X prin cabluri USB. Se pare ca acest malware este capabil sa afecteze aplicatiile dispozitivelor cu iOS intr-o maniera similara cu un birus si ca este primul malware capabil sa instaleze aplicatii terte pe dispozitivele care nu au efectuat jailbreak.

Pana in momentul de fata, WireLurker a fost implementat in 467 de aplicatii pentru OS X care se gasesc in Maiyadi App Store, un magazin de aplicatii tert pentru Mac folosit in China. Aceste aplicatii ar fi fost descarcate de peste 356.000 de ori, ceea ce inseamna ca sute de mii de posesori de Mac sunt deja afectati de inventia chinezilor.

Expertii in securitate sustin ca acest nou malware cauta in special dispozitivele cu iOS, deoarece odata instalat poate sa obtina intr-o oarecare masura controlul asupra sistemului de operare, descarcand aplicatii terte nedorite si rau-intentionate pe dispozitivele utilizatorilor. Mai mult decat atat, malware-ul poate colecta anumite date de pe dispozitivele cu iOS, cum ar fi contactele si mesajele si poate primi actualizari de la atacatori.

Partea grava este ca acest malware se afla in momentul de fata intr-un proces de dezvoltare intens si nu se stie care este scopul principal al dezvoltatorilor sau cum vor reusi ei sa il extinda si pe alte piete din lume. Ceea ce trebuie utilizatorii sa faca este sa se fereasca de profilele de aprovizionare necunoscute, precum si de asocierea unor dispozitive cu iOS de computerele necunoscute ori de incarcarea lor cu incarcatoare care provin de la surse de neincredere ori necunoscute.

Asa cum s-a intamplat si in trecut, Apple probabil ca va veni cu un raspuns in orele urmatoare, iar dupa ce va investiga atent problema va spulbera malware-ul printr-o serie de actualizari de securitate.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.