Apple este numai unul (si poate cel mai important) dintre producatorii de dispozitive electronice care a ales ca ele sa fie produse, in cea mai mare parte, in China si asta, evident, din cauza costurilor mult mai mici de productie. In ciuda faptului ca de-a lungul timpului multe dintre fabricile partenere au avut probleme serioase cu modul in care isi trateaza angajatii, iar americanii au fost vazuti nevoiti sa inceapa diferite anchete riguroase in urma carora sa isi oblige partenerii sa ofere oamenilor conditii de munca decente, probleme grave nu inceteaza sa mai apara.
Intr-o perioada cat se poate de grea pentru partenerii companiei americane – cea in care au un numar imens de comenzi pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus – o fabrica a Foxconn din Shenzen, China este acum investigata cu atentie de autoritatile locale si Apple dupa ce s-a descoperit ca 13 dintre muncitorii sai – cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani – au fost diagnosticati cu leucemie. Dintre acesti 13 muncitori la care s-a constatat temuta maladie, 5 au murit deja.
Familiile tuturor victimelor cred ca acestea s-au imbolnavit de leucemie de la expunerea constanta la diferitele materiale chimice folosite la curatarea panourilor electrice din dispozitivele Apple (stiu ca se sustine in mod exagerat ca aceste componente sunt din iPhone 6, insa Foxconn, surprinzator, produce si altceva in afara de cea mai noua generatie de iPhone). Institutii care se ocupa de protectia muncii in zona sustin ca familiile angajatiilor la care a fost diagnosticata boala au fost nevoite sa plateasca tratamentele extrem de scumpe pentru cancer, fabrica refuzand orice implicare materiala in tratarea lor.
Marea problema care ar fi dus la imbolnavirea si chiar moartea tinerilor este legata de conditiile vitrege de munca. Potrivit unor informatii obtinute din cadrul anchetei, persoanele care lucreaza cu materialele toxice au primit doar manusi si masti de fata ce s-ar fi dovedit a fi insuficiente pentru a-i proteja.
Foxconn este cel mai mare partener al Apple, primind in fiecare an sute de milioane de comenzi pentru iPhone si alte dispozitive pe care compania americana le comercializeaza. Foxconn ar fi primit anul acesta si cel mai mare numar de comenzi pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus, o alta parte ducandu-se la un alt partener Apple din China – Pegatron.
Din pacate problemele in fabricile din China sunt extrem de mari, iar angajatii lucreaza in niste conditii literalmente inumane. Desigur ca acestea nu apar numai la fabricile partenere Apple (atentie, Apple nu are nicio treaba cu procesul de productie sau coordonarea fabricilor respective), insa in cine sa se arunce mai copios cu noroi?