Un alt aspect grozav al iOS 8 si OS X 10.10 Yosemite este introducerea caracteristicii Continuitate. Apple si-a gandit intotdeauna produsele sa lucreze bine impreuna, dar odata cu lansarea celor mai noi versiuni ale sistemelor de operare pentru iPhone/iPad/iPod touch si Mac, Apple duce totul la un nou nivel.
Ca parte a acestei caracteristici, avem cateva tehnologii noi care imbunatatesc integrarea celor doua platforme. Una dintre ele este Handoff, care va permite utilizatorilor sa inceapa o sarcina pe un dispozitiv si sa o continue pe un altul aflat in apropriere. Utilizatorii vor putea, de exemplu sa incepa sa scrie un e-mail pe Mac si sa il continue termine pe iPad. Continuitatea prin Handoff in Safari va functiona intr-o maniera similara, utilizatorii avand posibilitatea de a naviga pe Internet de pe un dispozitiv si sa continue sa urmarasca acelasi site, din acelasi loc, de pe un alt dispozitiv. Veti spune ca deja aveam Filele iCloud care permiteau acest lucru, Handoff va face totul mai simplu, dar se va adresa numai ultimei file pe care ai navigat.
Asa cum ni s-a prezentat si in cadrul conferintei Apple, dispozitivele iOS si Mac-urile vor “stiu” unul de celalalt si vor putea prelua sarcinile atunci cand sunt aflate in apropriere. Cand vor compune un Mail pe Mac, de exemplu, utilizatorii vor vedea o pictograma pe ecranul iPhone sau iPad care poate fi atinsa pentru a continua sa scrie mesajul respectiv. Acelasi lucru se intampla si daca mesajul a fost inceput de pe iPhone sau iPad, pe Mac fiind afisata o insigna speciala pe pictograma aplicatiei care anunta ca poti continua proiectul la care lucrezi pe dispozitivul iOS. Dezvoltatorii vor avea un API special pentru Handoff astfel incat sa permita utilizatorilor sa foloseasca orice aplicatie intr-o maniera similara celei descrise mai sus. Pana cand dezvoltatorii vor implementa tehnologia intre Mac si iOS, Apple ne permite sa o folosim in aplicatiile Harti, Mail, Safari, Pages, Numbers, Keyone, Mesaje, Mementouri, Calendar si Contacte, in fiecare aplicatie totul functionand asemanator celor descrise mai sus.
Incepand cu OS X 10.10 si iOS 8, posesorii de Mac si iPad vor avea posibilitatea de a efectua apeluri telefonice si raspunde mesajelor SMS – fara a avea nevoie de o cartela telefonica. Daca un iPhone este situat in proximitatea unui Mac, si este conectat la aceeasi retea Wi-Fi, Mac-ul si iPad-ul il va recunoaste si va prelua automat apelurile telefonice, afisand o notificare cu numele apelantului, numarul de telefon si imaginea atribuita contactului care te apeleaza. Nu doar ca vei vedea o simpla notificare care te anunta ca iti suna iPhone-ul, dar vei putea chiar si sa raspunzi apelului, sa il respingi sau sa ii raspunzi cu un mesaj. Mai mult decat atat, vei putea sa efectuezi de pe Mac chiar si apeluri telefonice facand clic pe un numar de telefon din Contacte, Calendar, Mesaje sau Safari. Impreuna cu SMS-urile care vor fi afisate in aplicatia Mesaje de une vei putea initia sau continua confersatii text sau prin MMS, aceasta este una dintre caracteristicile pe care le aduce OS X 10.10 si care ma incanta cel mai mult deoarece nu o data am fost in fata Mac-ului si a sunat dispozitivul iPhone care era intr-o alta incapere, iar eu nu l-am auzit.
La final, pe Mac a fost introdusa si o modalitate mai buna de a te conecta la Hotspotul personal atunci cand nu ai Wi-Fi, dar ai un iPhone in apropriere. Fara a activa functia pe iPhone, Mac-ul va sti ca telefonul este conectat la o retea celulara si iti va permite sa te conectezi si de pe computer la ea.
Ambele caracteristici sunt disponibile in versiunile beta ale iOS 8 si OS X Yosemite, iar utilizatorii vor avea acces la ele incepand cu toamna acestui an, daca vor descarca cele doua versiuni ale sistemelor de operare pe propriile dispozitive.