Probabil ca nu mai este pentru nimei o surpriza faptul ca in China – tara unde se poate produce orice, de la electronice si haine, si pana la produse alimentare facute in laborator (un bun exemplu sunt ouale) – se face poate si cea mai mare contrabanda cu produse din intreaga lume.
In cursul zilei de ieri va prezentam o imagine cu o posibila carcasa a iPhone 6 si va spuneam ca, spre deosebire de alti ani, imaginile spion cu produse ale Apple sunt mult, mult mai reduse decat in anii trecuti. Anul trecut, pe vremea aceasta, stiam cu are sa arate iPhone 5c in toate culorile, cum va arata iPhone 5s (imaginile pentru acest terminal au fost mai putine, din cauza asemanarii cu iPhone 5 si a dificultatii de distingere a carcaselor), dar vedeam si zeci de imagini cu numeroase componente. Lucrurile pareau complet scapate de sub control, componente ale produselor Apple ajungand sa fie comercializate in intreaga lume. Anul acesta, situatia s-a schimbat aproape complet. In confirmarea acestui fapt incontestabil vine Sonny Dickson, australianul cu multiple legaturi in interiorul lantului de distributie al Apple, care, prin doua Tweet-uri cu o exprimare nu foarte clara, ne anunta ieri ca Apple a cerut autoritatilor chineze sa ii prinda pe cei care incearca sa faca imagini spion iPhone 6 si ca sunt 200 de ofiteri de ordine care incearca sa ii prinda pe acestia.
In incercarea de a clarifica situatia, australianul vine cu o postare mai detaliata pe blogul personal, in care ne prezinta cum autoritatile chineze incearca sa combata contrabanda. El spune ca in inima pietei de electronice asiatice, HUA Quiang North Market, se gaeste o cladire numita ZuanWang Digital Mall. In aceasta cladire in care se intreprind activitati comerciale sunt zeci sau sute de dispozitive iPhone 5, iPhone 6 si Mac-uri, atat reale, cat si contrafacute. Toate produsele comercializate acolo sunt de contrabanda, fiind provenite din Hong Kong, o regiune administrativa speciala a PRC (Republica Populara Chineza), in care gratie unor politici fiscale avantajoase, comerciantii pot obtine profit bun din vanzarea produselor. De aici pleaca toate produsele de contrabanda catre diverse regiuni din China, si apoi in intreaga lume.
In urma cu cateva zile, Shen Zhen Customs (DIICOT-ul Shenzen-ului) si cateva autoritati locale au descins in acest spatiu comercial in incercarea de a prinde pe cativa dintre contrabandistii care vand atat terminale originale Apple, Samsung, Nokia si nu numai, cat si imitatii, la preturi, desigur, mai mici decat in magazine.
Intr-o singura zi cateva mii de produse de contrabanda Apple si nu numai au fost confiscate, descoperindu-se ca in trei luni unii contrabandisti au reusit sa faca un profit minim care depasea 1,8 milioane de dolari. In cadrul acestui complex comercial se vand inclusiv componente provenite de la produse Apple de generatie mai veche sau care au fost dezasamblate pentru a fi reconditionate, spunandu-se ca Foxconn (principalul partener al Apple din procesul de productie al iPhone si iPad) este implicat direct in vanzarea acestor componente de cativa ani de zile. Practic, vorbim despre o retea uriasa de contrabanda multumita careia ajung in sute de tari terminale iPhone sau componente ale unor astfel de terminale la preturi mult mai mici.
Ce impicatie are Apple in tot acest proces de combatere a comertului cu produse de contrabanda? Ei bine Apple poate urmari toate seriile si activarile de produse intre Hong Kong si China, ajutand astfel institutiile guvernamentale sa ii gaseasca mai usor pe cei care fac contrabanda. Apple are un interes foarte mare in combaterea acestor fraude intrucat produsele si componentele care ajung pe piata neagra genereaza pierderi. De asemenea, cu certitudine, Apple nu isi doreste sa vada accesorii ori componente de iPhone 6 (sau alte dispozitive) pe Internet, inainte ca aceste terminale sa fie lansate.
Pozele publicate mai sus ne prezinta produse confiscate, printre care se numara milioane de digitizoare pentru iPad, sute de mii de baterii pentru tableta Apple oferite la bax si alte componente. Toate acestea, daca nu erau capturate, ajungeau in vanzare pe diferite site-uri, chiar si din Romania. Asadar, componentele de iPhone, iPad sau iPod touch pe care le gasiti in diferite magazine obscure sau pe site-uri de licitatii nu sunt comercializate de catre Apple, ci sunt produse provenite din astfel de surse, care pot fi sau nu reale. Apple nu comericalizeaza niciun fel de componente pentru dispozitivele sale, solicitand utilizatorilor sa le trimita in service-uri autorizate pentru ca problema sa fie inlaturata prin schimbarea componentei stricate sau a intregului terminal.
Desigur, contrabanda cu produse nu va fi oprita acum si poate niciodata in China, unde lucrurile sunt scapate de sub control. Cu toate acestea, Apple isi doreste mai mult ca niciodata ca noi sa nu vedem dinainte produsele pe care urmeaza sa le lanseze, si nici sa nu avem acces la componente iPhone, iPad si iPod touch, iar asta se reflecta sau se va reflecta in curand.