Intre Apple si Samsung exista in intreaga lume foarte multe procese intentate de ambele parti, majoritatea luptelor juridice fiind date pe incalcarea brevetelor de inventie. Daca am urmari toate instantele, atunci nu ar fi o saptamana fara o stire legata de deschiderea unui noi proces, solutionarea altuia, depunerea unui recurs, castigarea sau pierderea lui si asa mai departe. Pentru ca acesta nu este un blog juridic, am evitat sa va vorbesc despre toate procesele dintre cele doua companii. Cu toate acestea, astazi s-a solutionat unul dintre cele mai controversate si celebre procese deschise intre cele doua companii. Ajuns cunoscut drept procesul cu verdict de un miliard de dolari, o instanta din California a solutionat in sfarsit actiunea juridica intentata de catre Apple impotriva companiei coreene inca din anul 2011. Dupa ce un juriu a decis sa ofere intr-o prima instanta companiei Apple castig in acest proces si sa oblige Samsung la plata unor daune totale de peste un miliard de dolari, coreenii au depus recurs si au avut noroc deoarece dosarul a ajuns in mainile judecatoarei Lucy Koh care a decis, inainte de a se pronunta definitiv, sa taie aproximativ jumatate din totalul sumei, dar nu inainte ca diferiti experti sa mai analizeze inca o data prejudiciul adus companiei americane din cauza folosirii fara drept a unor brevete de inventie.
Astazi, la mai bine de un an de la decizia data de prima instanta, judecatoarea Lucy Koh a solutionat cazul, iar hotararea ei este definitiva si irevocabila. Astfel, instanta impune companiei Samsung sa plateasca celor de la Apple daune totale de 929 milioane de dolari, aceasta suma fiind cu aproape 100 de milioane mai mica decat cea impusa de prima instanta. Chiar daca pe partea materiala Apple nu va iesi deloc rau din urma prejudiciului creat de Samsung, compania nu a primit solutie favorabila si in cazul unei alte solicitari. Pentru Apple prejudiciul monetar nu a fost singurul, compania solicitand instantei inclusiv retragearea de pe piata a produselor care ii incalca brevetele. In acest caz, judecatoarea a respins apelul facut de catre Apple ca nefondat, argumentand ca incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala detinute de catre Apple (pentru tehnologii cunoscute cum ar fi deruleaza inapoi, atinge pentru a mari sau strange pentru a mari) nu au influentat decizia consumatorilor de a achizitiona produsele Samsung, iar Apple nu ar fi intr-un avantaj foarte mare daca produsele adversarului sau ar fi retrase de pe piata.
Evident dupa trei ani produsele pe care Apple a solicitat sa fie retrase sunt invechite si probabil ca in anumite cazuri nici nu mai sunt comercializate, dar motivarea judecatoarei este una destul de subiectiva. In mod evident nicio persoana nu poate sti ce ar fi fost in mintea unei mase de oameni daca un anumit produs ar fi avut sau nu anumite tehnologii, deoarece in cazul lipsei acestora si a multor altele, alegerea produsului care le are implementate ar fi mai logica. Apple a dorit mereu sa evidentieze un lucru pe care l-a spus si in fata instantei, anume ca nu partea financiara este cea care conteaza cel mai mult in astfel de cazuri, ci si cea morala, hotia trebuind pedepsita mereu. Compania Apple nu este interesata in 2014 sa retraga de pe piata niste produse care nu mai sunt deloc competitive, ci doreste mai degraba sa creeze un precedent. Daca Apple ar fi obtinut o decizie favorabila si in cazul acestei solicitari, atunci ar fi avut un argument solid in motivarea proceselor pe care le-a deschis sau urmeaza sa le deschida in diferite instante.