In cursul zilei de ieri va spuneam ca Tim Cook a acordat un interviu prestigioasei publicatii The Wall Street Journal in cadrul caruia ne-a anuntat ca Apple a investit 14 miliarde de dolari in doua saptamani pentru a rascumpara actiuni si ne promitea lansarea unor noi categorii de produse (citeste mai multe despre interviul initial acordat de Cook publicatiei americane). WSJ a publicat in cursul diminetii interviul integral cu Directorul Executiv al Apple, din care se remarca o serie de afirmatii interesante.
Pentru inceput, din vastul interviu, am remarcat comparatia facuta de Tim Cook intre Android si Europa. Chiar daca pare usor fortata si chiar ofensatoare pentru locuitorii Europei, care nu isi doresc in vreun fel sa fie asemanati cu sistemul de operare al Google, datorita problemelor pe care le are acesta din urma, Cook are si o explicatie. In opinia lui Cook si a oricarui consumator onest, Android este alcatuit din multe lucruri diferite, care nu au nicio legatura unul cu celalalt, puse sub o singura sigla. La fel si Europa, unde sub un singur steag, au fost puse tari care nu au nimic in comun. Din comparatia lui Cook se remarca adorarea Statelor Unite ale Americii, despre care spune ca, spre deosebire de Europa, toate statele au cate ceva in comun, precum si antiteza dintre Apple si Android, simbolul american si un sistem de operare care nu isi cunoaste drumul catre care se indreapta.
Trecand la comparatia dintre Windows si Andorid sugerata de reporter, Cook spune ca cele doua sisteme de operare nu pot fi comparate intre ele, asa cum nici sistemele de operare dezvoltate de Apple nu pot fi comparate cu vreunul dintre cele doua. Android este creat din lucruri diferite puse sub aceeasi sigla, in timp ce Windows este o platforma uniforma, care are aceleasi elemente si pe desktop, precum si pe cele mai putin performante mobile. Apple a reusit, spre deosebire de Microsoft si Google, sa dezvolte doua sisteme de operare care functioneaza foarte bine pe fiecare din dispozitivele pe care sunt instalate. De asemenea, ecosistemul este cea mai importanta componenta a unui sistem de operare, iar advesarii Apple nu pot oferi, deoarece este foarte dificil, software, hardware si servicii imbinate atat de bine cum o face compania din Cupertino.
Cel care l-a intervievat pe Cook, l-a intrebat daca piata dispozitivelor mobile va urma piata PC-urilor, in care Apple va ramane un jucator de nisa in comparatie cu dominanta Windows (n.r. a Android in cazul dispozitivelor mobile). Cook a spus ca aceasta comparatie nu functioneaza intrucat principalul element care a tinut diferenta uriasa de consumatori dintre PC si Mac a fost lipsa de aplicatii disponibile pentru Mac, pentru o foarte buna bucata de timp. In comparatie, iOS are o baza de dezvoltatori foarte solida si un magazin care inglobeaza peste 1 milion de aplicatii grozave. Comparand App Store cu Play Store (magazinul de aplicatii pentru Android), Cook spune ca, in cazul iOS, jumatate dintre aplicatiile disponibile in App Store sunt optimizate pentru iPad, in timp ce pe Andorid numai vreo 1.000 de aplicatii sunt optimizate pentru tablete, acesta find si motivul pentru care experienta pe tabletele cu Andorid este atat de “mizerabila”.
Tim Cook considera ca nu numai el vede gresita comparatia dintre PC-uri si dispozitivele mobile una eronata, ci oricine lucreaza in industria calculatoarelor. Directorul Executiv al Apple noteaza ca s-a alaturat Apple dupa ce a lucrat ca si director al celebrei companii de PC-uri Compaq.
Trecand de la sistemele de operare la lupta dintre companii, Tim Cook a fost intrebat ce parere are despre vanzarea, in pierdere, a companiei Motorola de catre Google. Contrar celor spuse de alti jurnalisti, analisti sau oameni din industria computerelor ori a dispozitivelor mobile, Cook a spus ca nu a fost deloc surprins la aflarea stirii. Directorul Apple numeste tranzactia una logica pentru Google, Motorola reprezentand un dezastru financiar pentru cei din Mountain View. Cu toate acestea, Cook considera ca Google nu a fost devotata companiei Motorola, motiv pentru care lucrurile nu au functionat asa cum a trebuit.
In cele din urma, Tim Cook a oferit un nou indiciu despre viitorul iPhone. Intrebat daca Apple va lansa un iPhone cu ecran mai mare, Tim Cook a refuzat sa dea un raspuns direct, dar a spus ca atunci cand tehnologia va fi pregatita, o va face, deoarece compania pe care o conduce doreste sa ofere consumatorilor ceea ce trebuie. Directorul Apple a afirmat ca sunt extrem de multi parametrii diferiti care trebuie masurati pentru a face un ecran, fiecare contand pentru Apple, deoarece stiu ca ecranul este fereastra catre software. iPhone 6 va include, cel mai probabil, un ecran cu o diagonala mai mare, protejat de o sticla de safir, cateva achizitii si parteneriate incheiate in ultimele saptamani indicandu-ne foarte clar aceasta supozitie.
Ceea ce m-a surprins este faptul ca in sfarsit Tim Cook a inceput o ofensiva mai puternica impotriva Google si a tuturor celorlalte companii din jurul ei care nu fac nimic altceva decat reclama negativa Apple si produselor sale. Cu toate acestea, Cook a facut declaratii decente, coerente si corecte, pe care le putem intelege atat timp cat respecta un adevar valabil.
Sursa: The Wall Street Journal