Cum sa faceti actualizarea la OS X 10.9 Mavericks – Ghid complet

- Publicitate -

OS_X_Maverick_LogoOS X Mavericks a fost prezentat de catre Apple in vara acestui an in cadrul conferintei principale de la WWDC 2013, iar noi v-am vorbit in detaliu despre tot ce aduce nou in acest articol. In cadrul conferintei de prezentare a noilor iPad-uri si Mac-uri, Apple ne-a anuntat ca OS X 10.9 Mavericks va fi disponibil gratuit pentru toti posesorii de Mac-uri. Noua versiune a OS X a fost lansata deja in App Store si poate fi instalata de toti utilizatorii, dar inainte de a face actualizarea ar fi bine sa luati cateva masuri pentru a fi siguri ca totul va decurge asa cum trebuie si ca nu veti intampina vreo problema dupa instalarea si configurarea OS X Mavericks. Cum iTutorial.ro a fost conceput pentru a va ajuta in astfel de situatii, in cadrul acestui articol veti afla tot ce trebuie sa faceti (sau ce este recomandat sa faceti) inainte de a descarca, in timpul descarcarii si dupa ce s-a instalat complet OS X Mavericks.

Nota: Puteti trece direct la aceasta sectiune, in cazul in care acum configurati pentru prima data un Mac nou si aveti nevoie de ajutor.

 

De ce ai nevoie pentru a instala OS X MavericksMacbook pro macbook air iMac OS X Mavericks

OS X Mavericks suporta orice Mac care este compatibil cu OS X Mountain Lion si ruleaza OS X 10.6.8 sau mai nou. Lista cu modelele compatibile este disponibila mai jos:

  • iMac (Mid 2007 sau mai nou)
  • MacBook (Late 2008 – modelul din aluminiu, sau Early 2009 ori mai nou)
  • MacBook Air (Late 2008 sau mai nou)
  • MacBook Pro 13 inch (Mid 2009 sau mai nou)
  • MacBook Pro 15 inch (Mid/Late 2007 sau mai nou)
  • MacBook Pro 17 inch (Late 2007 sau mai nou)
  • Mac mini (Early 2009 sau mai nou)
  • Mac pro (Early 2008 sau mai nou)
  • Xserve (Early 2009)

Chiar daca toate modelele metionate mai sus sunt compatibile cu OS X Mavericks, unele functii precum Power Nap, AirPlay sau AirDrop nu sunt compatibile cu toate modelele. Despre acest Mac memorie RAM

Apple ne spune ca avem nevoie de minimum 2GB memorie RAM pentru a instala OS X 10.9, dar din propria experienta, va spun ca cel putin 4GB de memorie cu acces aleator sunt necesari pentru a va bucura de rezultate bune. In cazul in care aveti numai 2GB sau, in mod special, 1GB RAM, atunci ar trebui sa va ganditi serios la un upgrade al hardware-ului care poate fi facut in orice service autorizat Apple (in Romania, iStyle si Noumax sunt singurele service-uri autorizate de catre Apple pentru a repara ori face modificari produselor sale). In ceea ce priveste spatiul de stocare liber, Apple ne spune ca trebuie sa avem minimum 8GB pe discul Mac-ului, dar eu va recomand sa aveti intre 15GB si 20GB spatiu de stocare liber, deoarece numai instalatorul Mavericks are o dimensiune de 5,3GB. Puteti verifica atat memoria RAM, cat si spatiul de stocare liber, accesand aplicatia Informatii sistem care vine preinstalata pe orice Mac, loc in care puteti vedea si modelul de Mac pe care il detineti si anul in care a aparut pe piata.

In ceea ce priveste versiunea software, OS X Mavericks este disponibil numai prin intermediul Mac App Store, magazin care a fost introdus in OS X 10.6.6. Apple ne recomanda sa avem OS X 10.6.8 (sau mai nou), deoarece imbunatatirile facute in acea versiune vor face upgrade-urile la versiuni mai noi ale OS X sa ruleze mult mai bine. De altfel, daca aveti o versiune a OS X mai veche de OS X Snow Leopard (de exemplu, OS X Leopard sau OS X Tiger), veti fi nevoiti sa faceti actualizarea la OS X Snow Leopard (care este disponibila in Apple Online Store din anumite tari la pretul de 18 € si apoi sa faceti actualizarea gratuita la OS X Mavericks, deoarece o alta metoda alternativa nu exista.

Inainte de a instala OS X Mavericks

Chiar daca Apple descrie procesul de upgrade la Mavericks extrem de simplu: descarcare si instalare, cei mai experimentati stiu ca procesul nu este unul atat de simplu. Daca veti face lucrurile pe care le mentionam mai jos inainte de a face actualizarea la Mavericks, atunci sunt sanse mari ca totul sa decurga asa cum trebuie:

  • Asigurati-va ca discul Mac-ului dvs. este intr-o stare buna. Pentru a face acest lucru va trebui sa deschideti aplicatia Utilitar disc (in /Applications/Utilities), sa selectati discul pe care doriti sa instalati OS X Mavericks (de exemplu, Macintosh HD), sa faceti clic pe fila Prim ajutor din partea dreapta, iar apoi sa faceti clic pe Verifica discul. In cazul in care Utilitarul disc gaseste probleme, atunci va trebui sa le reparati folosind butonul Repara permisiunile pe disc. Este recomandat ca actualizarea sa fie facuta fara nicio eroare a discului pe care va fi instalata viitoarea versiune a OS X.Utilitar disc verificare ok
  • Efectuati un backup Mac-ului. Este foarte important sa efectuati un backup Mac-ului dvs. periodic si, mai ales, inainte de a face o actualizare la o versiune noua a sistemului de operare. Cea mai cunoscuta metodata este efectuarea unui backup folosind Time Machine, care necesita un Time Capsule. In cazul in care nu aveti statia de baza Time Capsule (se achizitioneaza separat de Mac), atunci puteti crea o clona backup boot-abila folosind SuperDuper sau Carbon Copy Cloner, care va ofera avantajul ca puteti rula backupul imediat dupa ce ati descoperit ca ceva nu a mers asa cum trebuia si ati pierdut date.
  • Daca faceti update de la Snow Leopard: dezactivati FireVault. In cazul in care utilizati OS X 10.6 Snow Leopard si aveti activat FireVault, sistemul implicit de criptare a conturilor in OS X, ar fi recomandat sa dezactivati FireVault inainte de a face actualizarea la noua versiune a OS X, deoarece ultimele versiuni ale OS X folosesc un sistem FireVault 2 mult imbunatatit, pe care il veti putea activa dupa efectuarea actualizarii. Dezactivarea/activarea FireVault in OS X se poate face din panoul Securitate si intimitate situat in Preferinte sistem.
  • Dezactivati sistemele terte de criptare a discului. La fel ca si in cazul FireVault, va recomand sa dezactivati temporar orice software de criptare a software-ului, deoarece o incompatibilitate a lor cu OS X Mavericks ar putea duce la imposibilitatea de a boota Mac-ul sau, mai rau, la imposibilitatea de a accesa datele. Dupa ce OS X Mavericks a fost instalat, veti putea reactiva aceste sisteme terte.
  • Verificati daca mai sunt actualizari ale sistemului de operare sau actualizari ale altor software-uri furnizate de Apple. Inainte de a face actualizarea la OS X Mavericks va trebui sa verificati daca mai sunt actualizari ale sistemului de operare sau ale unor aplicatii care vin preinstalate. Unele dintre aceste actualizari contin modificari care sunt necesare pentru actualizarea la Mavericks. Pentru a face acest lucru, accesati, indiferent de care dintre cele 3 versiuni ale OS X o aveti instalata, optiunea Actualizare software situata in meniul Apple din bara de meniu.Actualizare Mountain Lion
  • Verificati daca exista actualizari ale software-ului tert compatibile cu Mavericks. Asa cum se intampla cu majoritatea versiunilor majore ale OS X, exista inevitabil anumite aplicatii terte care trebuiesc actualizate pentru a functiona cu OS X Mavericks. Daca nu alocati putin timp pentru a verifica aplicatiile care sunt compatibile cu OS X 10.9 si nu le actualizati inainte, atunci veti descoperi dupa instalarea noii versiuni a OS X ca aplicatiile favorite sau add-on-urile nu functioneaza. Pentru aplicatiile descarcate din Mac App Store lucrurile stau mai simplu, deoarece va trebui doar sa accesati magazinul virtual de aplicatii si sa verificati, in sectiunea Updates, daca exista actualizari ale aplicatiilor, alegand acolo sa le actualizati pe toate. Lucrurile se complica atunci cand ati descarcat aplicatii de pe internet (multi dezvoltatori de software pentru Mac nu au publicat creatiile lor in Mac App Store, din diferite considerente), deoarece va trebui sa accesati pagina fiecaruia dintre dezvoltatori si sa verificati daca exista vreo versiune mai noua a creatiei lor. Merita notat ca unele dintre aplicatii contin functia Cauta actualizari in bara de meniu, dar asta depinde de la aplicatie la aplicatie.Roaring AppSTotusi exista o metoda mai simpla si mai rapida decat cea enuntata mai sus; anume lista cu compatibilitatea software-ului pentru Mac intocmita de utilizatorii RoaringApps’ (lista include coloane pentru diferite versiuni ale OS X – asigurati-va ca va uitati la coloana cu Mavericks). Chiar daca lista respectiva nu este completa – nu contine toate aplicatiile concepute pentru Mac – este un mod mai rapid de a verifica daca o mare parte din aplicatiile instalate pe computerul dvs. sunt compatibile cu versiunea OS X pe care doriti sa o instalati. In cazul in care ati descoperit ca una dintre aplicatii este compatibila cu OS  X Mavericks, asigurati-va ca accesati linkul pus la dispozitie de acelasi website pentru a merege la pagina web a dezvoltatorului de unde veti putea descarca ultima versiune a software-ului. Atunci cand vine vorba de software incompatibil cu noua versiune a OS X, cele mai mari probleme le vor avea programele si add-on-urile pentru sistem care sunt integrate (sau exploateaza) sistemul de operare la un anumit nivel mai scazut. Unul dintre exemple sunt extensiile Kernel, care sunt cunoscute pentru incompatibilitatea lor cu versiunile noi ale OS X. De asemenea, veti putea descoperi ca utilitarele care modifica usor Finder, add-on-urile care imbunatatesc aplicatia Mail si alte plugin-uri care lucreaza perfect cu versiunea actuala a OS X, nu vor functiona in Mavericks (mai ales in cazul in care faceti actualizarea de la OS X Sonw Leopard). Majoritatea acestui tip de aplicatii nu sunt acceptate de catre Apple in Mac App Store, de aceea va trebui sa verificati manual daca exista versiuni compatibile cu OS X 10.9.
  • Numai pentru utilizatorii Sonw Leopard: Verificati daca exista software foarte vechi. In cazul in care inca utilizati Snow Leopard, s-ar putea ca inca sa aveti programele PowerPC – software care nu a fost niciodata actualizat sa mai functioneze cu Mac-uri care au procesoare Intel instalate pe discul computerului dvs. In Snow Leopard (si alte versiuni mai vechi ale OS X), Apple a furnizat un software denumit “Rosetta” care permite codurilor PowerPC sa functioneze pe Mac-urile cu Intel. In Snow Leopard, Rosetta nu a fost instalat in mod implicit, dar sistemul de operare ar trebui sa va ofere posibilitatea de a descarca si instala Rosetta in momentul in care ati incercat sa instalati un program PowerPC. Chiar si asa, Apple a “ucis” complet Rosetta in OS X Lion si nu si-a schimbat gandurile in Mavericks. Practic, eliminarea software-ului Rosetta din cele mai noi versiuni ale OS X inseamna ca nicio aplicatie PowerPC nu va mai functiona in Mavericks. In cazul in care aveti instalate programe PowerPC (cum ar fi, de exemplu versiunile mai vechi ale Quicken pentru Mac, care sunt surprinzator populare), atunci va trebui sa le actualizati la versiunile compatibile cu procesoarele Intel, daca astfel de versiuni sunt disponibile, inainte de a face actualizarea la Mavericks. Daca astfel de solutii nu sunt disponibile, singura rezolvare este sa cautati alternative care v-ar conveni in munca dvs. Acum, cu siguranta, multi dintre voi se intreaba cum pot vedea care sunt aplicatiile care sunt PowerPC. Cel mai simplu mod de a vedea acest lucru este sa deschideti software-ul Informatii sistem din Snow Leopard (in /Applications/Utilities), sa selectati Aplicatii (in meniul Software din bara laterala) si sa faceti clic pe antetul de coloana Tip, care va sorta aplicatiile dupa tipul de procesor. Toate programele listate ca si PowerPC nu vor functiona in Mavericks. (Daca aveti vreo aplicatie listata ca si Classic, atunci trebuie sa stiti ca acel tip de aplicatii au fost eliminate cu mult timp in urma).
  • Adaugati-va contul iCloud. iCloud este serviciul de sincronizare a datelor in cloud furnizat gratuit de catre Apple si integrat deja in multe dintre aplicatii. iCloud este disponibil pe orice Mac care are instalat OS X Lion. In cazul in care aveti OS X 10.7 sau mai nou, accesati meniul iCloud din Preferinte sistem si logati-va in contul iCloud folosind Apple ID-ul si parola. Este recomandat sa faceti acest lucru, deoarece datele mai multor aplicatii native si nu numai vor fi sincronizate in contul dvs. cu toate dispozitivele cu OS X sau iOS, iar in cazul unei eventuale pierderi a datelor, ele vor fi puse automat pe Mac-ul dvs. Configurarea iCloud acum mai este recomandata si pentru a evita situatia in care va trebui sa asteptati mult timp pana cand Mac-ul se va sincroniza cu iCloud, dupa ce ati facut actualizarea la OS X Mavericks. In cazul in care aveti Snow Leopard (singura versiune a OS X care poate face update la OS X Mavericks, dar nu are integrat iCloud), vi se va cere sa introduceti datele contului iCloud dupa ce ati facut actualizarea la Mavericks, putand, de asemenea, sa creati un astfel de cont in cativa pasi simpli.
  • Sugestie: Creati un disc separat. Daca cei mai multi utilizatori de Mac vor instala pur si simplu Mavericks peste Mountain Lion, Lion sau Snow Leopard, sunt situatii in care posesorii de Mac doresc sa instaleze noua versiune a OS X pe un disc gol in ideea de a testa noua versiune sau de a sterge discul principal, pornind astfel cu unul nou (ultima idee este buna in cazul in care aveti probleme cu sistemul, discul este aproape plin sau este nevoie sa fie reparat). In cazul in care doriti sa stergeti discul principal si sa incepeti pe unul nou, va trebui sa aveti un backup bun, testat (vezi mai sus) precum si un disc de instalare a Mavericks bootabil, deci ar fi timpul sa le pregatiti pentru a face mutarea.

Daca ati urmat toate cele specificate mai sus, atunci sunteti gata pentru a descarca si instala OS X Mavericks!

Descarcarea OS X MavericksMavericks App Store

Dupa ce v-ati asigurat ca Mac-ul dvs. intruneste toate conditiile necesare instalarii OS X Mavericks si v-ati luat toate masurile de precautie, obtinerea celei mai noi versiuni a OS X este foarte simpla. Tot ce trebuie sa faceti este sa urmati linkul de mai jos (link direct catre App Store), sa faceti clic pe butonul Free Upgrade din partea de sus a ecranului si apoi sa faceti clic pe butonul Install App care apare in locul butonului precedent.

Dupa ce ati introdus Apple ID-ul si parola, Mavericks va incepe sa fie descarcata. Mai exact, instalatorul aplicatiei a carui dimensiune este de 5,3 GB denumit Install OS X Mavericks.app, va fi salvat in folderul principal cu aplicatii (/Applications), iar in cazul in care faceti actualizarea de la Lion sau Mountain Lion, adaugat in Launchpad. Instalatorul va fi deschis imediat dupa ce descarcarea s-a finalizat (descarcarea dureaza in functie de conexiunea la internet).

Mavericks este disponibil gratuit pentru toti posesorii care au un Mac compatibil si, de aceea, in cazul in care aveti mai multe Mac-uri, va recomand sa descarcati pe fiecare dintre ele OS X Mavericks din App Store urmand linkul de mai sus (nu este necesar sa va complicati cu accesarea sectiunii Purchases sau copierea instalatorului pe alte Mac-uri). Totusi, in cazul in care nu aveti foarte mult timp la dispozitie sau aveti o conexiune la internet slaba, puteti opta sa copiati instalatorul pe oricare dintre Mac-urile compatibile cu OS X 10.9 prin intermediul unei retele locale sau utilizand un flash drive sau hard drive, economisind astfel timp. Daca doriti sa copiati instalatorul si pe alte Mac-uri, asigurati-va ca inainte de a instala Mavericks, ati mutat instalatorul din dosarul Aplicatii! Trebuie sa faceti acest lucru, deoarece precesul instalarii OS X Mavericks va sterge instalatorul in ideea de a elibera 5,3GB de pe discul Mac-ului dvs.

Pentru dezvoltatori: Daca faceti actualizarea de la versiunea Golden Master a Mavericks la versiunea finala a noului OS X, exista posibilitatea (destul de rar) sa aveti probleme in a descarca versiunea finala a Mavericks. In cazul in care Mac App Store nu va permite descarcarea OS X Mavericks, crezand ca aveti deja aceasta versiune instalata, atunci accesati Mac App Store, sectiunea Purchases si faceti combinatia Option (alt)+clic in bara cu instrumente; acest lucru ar trebui sa determine App Store sa afiseze butonul Download in dreptul Mavericks. In cazul in care acest lucru nu functioneaza, in sectiunea Purchases a App Store faceti alt+clic in lista si apoi alt+clic pe butonul Installed din pagina Mavericks. Una din aceste doua metode va trebui sa va permita descarcarea instalatorului Mavericks.

Instalarea Mavericks

Spre deosebire de versiunile OS X anterioare Lion (OS X versiunea 10.7), Mavericks ofera o singura optiune de instalare: locul in care va fi instalat noul sistem de operare. Defapt nu trebuie luata nicio decizie pana in momentul in care trebuie setat sistemul de operare si trebuie inceputa folosirea Mac-ului. Ba chiar mai mult, nu este nevoie nici macar de repornirea de pe un disc sau volum diferit, instalatorul Maverticks ruland ca si o aplicatie standard.

Dupa ce ati descarcat din App Store instalatorul Mavericks, va trebui sa urmati pasii de mai jos:

  1. Faceti dublu-clic aplicatia Instalare OS X Mavericks, in cazul in care aceasta nu s-a deschis imediat dupa ce ati descarcat-o din App Store;
  2. In fereastra care apare pe ecran, faceti clic pe Continua;Continua Mavericks
  3. La acest pas apar Termenele si coditiile impuse de catre Apple pentru a utiliza OS X 10.9. Pentru a putea trece mai departe va trebui sa apasati pe butonul Sunt de acord;Termene si conditii Mavericks
  4. Mac-ul dvs. vă va mai intreba inca o data daca sunteti de acord cu termenele si conditiile. Faceti din nou clic pe Sunt de acord pentru a trece mai departe;Termene si conditii Mavericks confirmare
  5. In noua fereastra care apare pe ecran va trebui sa alegeti locul in care doriti sa instalati noua versiune a sistemului de operare. In mod implicit, va fi selectat automat discul principal de pornire, a carui denumire este Macintosh HD, in cazul in care nu ati modificat-o. In cazul in care aveti si alte discuri conectate sau ati facut mai multe partitii, alegeti optiunea “Afiseaza toate discurile” si apoi alegeti discul pe care doriti sa instalati OS X Mavericks. Retineti ca instalatorul va permite sa alegeti orice disc care are instalat OS X 10.6.8 sau mai nou ori orice disc gol. Cea de-a doua optiune, cea a discului gol, poate fi aleasa in cazul in care doriti o instalare “curata”, care sa nu contina nicio data de-a dvs., nicio aplicatie sau configurare din discul pe care il folositi in prezent pentru a rula OS X. Trebuie stiut ca discul pe care doriti sa salvati OS X Mavericks trebuie sa fie formatat ca si Mac OS Extended (Journaled) si sa utilizeze GUID Partition Table, pentru a putea instala sistemul de operare pe el. O instalare pe “curat” a OS X Mavericks ar fi recomandata in cazul in care faceti trecerea de la OS X Snow Leopard, 10.6.x.Alegere disc Mavericks
  6. Dupa ce ati ales discul pe care doriti sa instalati Mavericks, faceti clic pe butonul Instaleaza;
  7. Mac-ul dvs. va solicita parola de administrator pentru discul selectat. Introduceti-o si apoi faceti clic pe OK;Parola Mavericks config
  8. Instalatorul OS X Mavericks va petrece ceva timp pentru a pregati instalarea.Pregatire instalare OS X Mavericks In functie de cat de nou este Mac-ul dvs., procesul pregatirii nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva minute, in cazul Mac-urilor de generatie mai noua durand numai cateva zeci de secunde. Un mesaj in fereastra instalatorului vă va explica faptul ca Mac-ul dvs. se va reporni automat. Pana in momentul in care pregatirea instalarii se va incheia, dvs. veti putea utiliza alte aplicatii, dar dupa ce faza de pregatire se va incheia, veti primi o atentionare de 30 secunde, dupa care Mac-ul se va reporni automat. Atunci cand primiti atentionarea, iar temporizatorul va afiseaza timpul ramas, puteti alege sa amanati repornirea, pentru a salva toate aplicatiile. In cazul in care ati amanat repornirea, veti putea accesa fereastra instalatorului in momentul in care considerati ca sunteti pregatit sa incepeti instalarea noii versiuni a sistemului de operare. In fereastra instalatorului, faceti clic pe Reporneste. Repornire computer MavericksDaca nu ati inchis toate aplicatiile inainte de a alege sa reporniti computerul, va trebui sa o faceti acum, cu un clic pe butonul Inchide celelalte aplicatii din casuta de dialog aparuta in fereastra instalatorului.Atentionare inchide aplicatii
  9. Dupa ce Mac-ul s-a repornit, va incepe instalarea propriu-zisa. (Daca faceti actualizarea de la OS X Lion sau Mountain Lion si aveti activat FireVault 2, va trebui sa introduceti numele de utilizator si parola administratorului pentru a trece de ecranul de blocare FireVault la pornire. Dupa ce ati introdus aceste date, instalarea va continua). Din testele facute de noi, instalarea dureaza de la 15 minute si pana la o ora, o ora si treizeci de minute, in cazul Mac-urilor mai vechi.Instalare Mavericks
  10. Dupa ce instalarea s-a finalizat, Mac-ul dvs. va fi repornit automat pentru a finaliza procesul instalarii. Aceasta repornire mai poate dura cateva minute. Dupa ce s-a incheiat procesul instalarii propriu-zis, Mac-ul se va reporni in OS X Mavericks.

Acesta este intregul proces de instalare al OS X 10.9. Partea buna este ca, in cazul in care ati facut trecerea de la OS X Lion sau OS X Mountain Lion, nu va mai trebui sa alegeti intre multiple feluri de instalare, sa alegeti dintr-o lista cu traduceri in diferite limbi sau drivere pentru imprimanta, ori sa faceti alegeri confuze care ar putea sau nu sa afecteze modul in care functioneaza Mac-ul.

Acum, va incepe procesul de setare initiala si mai sunt cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati pana in momentul in care vă veti putea bucura de OS X Mavericks.

Configurarea initiala: ID-uri Apple, iCloud si conturi

Dupa ce s-a incheiat procesul de instalare, ceea ce va fi afisat depinde de locul in care ati instalat OS X Mavericks; pe un disc gol sau pe unul pe care era instalat OS X Mountain Lion, Lion sau Snow Leopard, in care erau setate deja diferite conturi, configurari si date.

Mountain Lion: In cazul in care ati facut trecerea de la OS X 10.8 Mountain Lion (sau ati instalat Mavericks pe un disc gol, dar ati transferat datele si configurarile din OS X Mountain Lion), primul lucru care va fi afisat atunci cand va logati in contul personal din Mavericks depinde de utilizarea iCloud in OS X Mountain Lion. In cazul in care ati utilizat iCloud in Mountain Lion, atunci va trebui sa introduceti parola ID-ului Apple. Daca nu ati avut configurat un cont iCloud in OS X 10.8, atunci va trebui sa introduceti un ID Apple si o parola; in cazul in care nu aveti ID Apple, va trebui sa va creati unul acum (vezi tutorial despre cum poti crea un ID Apple).

Dupa ce v-ati logat in contul iCloud, OS X vă va intreba daca doriti sa utilizati Gasire Mac (Find My Mac) pe acest computer – foarte recomandat este sa utilizati aceasta functie – si apoi va trebui din nou sa acceptati termenele si conditiile Apple (pentru politica de confidentialitate, pentru OS X, iCloud si Game Center). Faceti clic, de doua ori, pe Sunt de acord pentru a putea continua configurarea Mavericks. Chiar daca ati utilizat sau nu contul iCloud in Mountain Lion, primul ecran cu ID-ul Apple va ofera optiunea, printr-un text de dimensiuni mici, de a utiliza diferite ID-uri Apple pentru iCloud si iTunes, in cazul in care nu doriti sa il utilizati pe acelasi.

In ambele cazuri (fie ca ati avut sau nu configurat iCloud in OS X Mountain Lion), ultimul pas al procesului de configurare vă cere sa decideti daca doriti sa configurati noua functie Portchei iCloud a Mavericks si iOS 7. In cazul in care alegeti sa folositi Portchei iCloud, fie veti trece prin procesul de configurare a functiei, daca nu ati mai configurat-o deja de pe un alt Mac sau dispozitiv cu iOS, fie va trebui sa introduceti codul de securitate si sa acceptati utilizartea functiei de pe unul dintre dispozitivele pe care este deja configurat portcheiul.

Dupa ce ati trecut si de configurarea Portchei iCloud, ar trebui sa puteti folosi OS X Mavericks fara niciun fel de problema.

OS X Lion: Daca ati facut actualizarea de la OS X 10.7.x Lion – sau ati instalat Mavericks intr-un disc gol si ati importat datele si configurarile din OS X Lion – procesul de urmat este, in esenta, acelasi ca si pentru OS X Mountain Lion (vezi mai sus).

OS X Snow Leopard: Daca ati facut actualizarea de la OS X Snow Leopard sau ati instalat Mavericks pe un disc gol si ati importat datele si configurarile din OS X 10.6.x, atunci primul lucru pe care il veti vedea pe ecran, atunci cand accesati contul personal in Mavericks, este o fereastra pentru Apple ID. Introduceti in aceasta ID-ul Apple si parola corespunzatoare acestuia – puteti crea un ID Apple direct din fereastra, in cazul in care nu aveti deja unul – pentru a va loga in acest cont si bucura de toate functiile noi ale Mavericks. Trebuie mentionat ca aveti posibilitatea de a face clic pe un text de dimensiuni mici pentru a utiliza ID-uri Apple diferite pentru iCloud si iTunes, daca nu doriti sa il utilizati pe acelasi in ambele cazuri. Dupa ce v-ati logat in contul iCloud, OS X vă va intreba daca doriti sa utilizati Gasire Mac (Find My Mac), iar apoi va solicita acordul pentru termenele si conditiile Apple (pentru OS X, politica de confidentialitate, iCloud si Game Center). Faceti clic (de doua ori) pe Sunt de acord, pentru a putea apoi utiliza Mavericks.

Disc gol (se aplica si pentru configurarea unui Mac nou cu OS X Mavericks preinstalat): In cazul in care ati instalat Mavericks pe un disc gol, Mac-ul dvs. se va reporni automat cu discul respectiv care va fi utilizat ca si disc de pornire. In acest caz veti fi plimbat prin noul proces de configurare a sistemului de operare:

In primul rand, va trebui sa alegeti limba sistemului de operare (va recomandam folosirea limbii romane) si sablonul pentru tastatura. Apoi, trebuie sa alegeti o retea Wi-Fi si sa introduceti parola acesteia – in cazul in care are o parola – (daca sunteti conectat la o retea Ethernet, prin cablu, treceti peste acest pas). Mac-ul vă va intreba acum daca doriti sau nu sa transferati conturile si datele de pe un alt Mac, dintr-un backup facut prin Time Machine, dintr-un alt disc de pornire (cum ar fi un backup clona boot-abil), sau de pe un PC cu Windows OS; ori puteti sa incepeti sa folositi computerul ca si unul nou pe care nu doriti sa aveti nimic din trecut. Daca alegeti sa transferati date, atunci va fi afisata o fereastra in care puteti alege ce doriti sa transferati – cel mai adesea, veti dori sa transferati tot. Procesul de configurare va continua mai apoi cu pasii pe care i-am mentionat mai sus pentru Mountain Lion, Lion si, respectiv, Snow Leopard.

In cazul in care ati ales sa nu transferati date – deci doriti sa porniti de la 0 – vi se va cere sa introduceti ID-ul Apple si parola corespunzatoare acestuia; daca nu aveti un ID Apple, Mac-ul dvs. va ofera optiunea de a crea unul chiar acum. (In cazul in care doriti sa utilizati ID-uri Apple separate pentru iCloud si iTunes, faceti clic pe linkul inserat in textul de dimensiuni mici pentru a le introduce pe fiecare). Dupa ce v-ati logat in ID-ul Apple, Mac-ul vă va intreba daca doriti sa utilizati Gasire Mac pe acest computer. Indiferent de raspunsul dat, vi se va cere sa acceptati termenele si conditiile Apple pentru OS X, politica de confidentialitate, iCloud si Game Center; faceti de doua ori clic pe Sunt de acord pentru a putea trece mai departe. Dupa ce ati acceptat termenele si conditiile, vi se va cere sa creati un cont de utilizator si sa introduceti o parola pentru el (vi se va solicita de fiecare data cand instalati o aplicatie care doreste sa faca modificari pe computerul dvs. sau cand doriti sa modificati anumite configurari), sa configurati cateva optiuni pentru contul respectiv, sa alegeti fusul orar si daca doriti sau nu ca OS X sa seteze automat timpul. In ultimul pas veti fi intrebat daca doriti sa activati Portchei iCloud pe Mac. In cazul in care doriti sa activati noua functie, fie veti fi trecut prin procesul de configurare al Portchei iCloud (daca nu ati mai configurat-o deja pe un alt dispozitiv), fie vi se va cere sa introduceti codul setat la activarea functiei si introducerea parolei pentru contul iCloud de pe unul dintre dispozitivele pe care functia este deja activata. Dupa ce sarcina Portchei iCloud a fost indeplinita, vi se va cere sa inregistrati Mac-ul, iar dupa o scurta configurare a “noului Mac”, veti putea sa folositi computerul.

Configurarea initiala: Atentionari si alerte

Atentionare pentru software incompatibil: In cazul in care ati facut actualizarea la Mavericks de la OS X Snow Leopard, OS X Lion sau OS X Mountain Lion, prima data cand veti reporni Mac-ul in Mavericks, s-ar putea sa vedeti o casuta de dialog care va informeaza ca exista software pe Mac-ul dvs. care este incompatibil cu noua versiune a sistemului de operare si listeaza software-ul incompatibil. (Apple furnizeaza mai multe informatii despre acest tip de software intr-un articol de asistenta). De regula, veti vedea aceasta casuta de dialog in cazul in care ati avut extensii kernel – software de importanta scazuta care “peticeste” de unul singur sistemul de operare – instalat intr-o versiune a OS X anterioara despre care Apple stie ca nu va functiona in Mavericks. De asemenea, este posibil sa primiti casuta de dialog in cazul in care ati instalat Mavericks pe un disc gol si apoi ati transferat datele de pe un alt Mac ori disc, dar este mai putin probabil – Asistentul de migrare din OS X nu importa extensiile kernel sau software similar responsabil pentru procesele de importanta scazuta. In ambele cazuri, OS X va muta automat software-ul incompatibil intr-un dosar numit “Software incompatibil” situat la nivelul de baza al discului de pornire.Software incompatibil alerta

Solicitarile pentru acces: In cazul in care aveti aplicatii sau meniuri suplimentare care trebuie sa aiba acces la calendare, mementouri sau contacte pentru a functiona – de exemplu, o aplicatie terta pentru calendar – atunci prima data cand veti porni computerul in Mavericks, vi se va cere sa le oferiti acces la aceste date. (In versiunile OS X anterioare Mavericks, aplicatiile puteau accesa datele din computer fara a va cere aprobarea). Faceti clic pe OK pentru a aproba sau pe Nu permite pentru a respinge – puteti aproba sau respinge accesul acestor aplicatii si ulterior.

De asemenea, daca utilizati utilitare terte care folosesc functia Asistenta dispozitive a OS X pentru a controla ferestrele sau pentru a automatiza sarcinile, de exemplu, atunci cand veti porni pentru prima data aceste utilitare, fiecare dintre ele vă va solicita acordul. Pentru a le permite accesul manual (mai ales celor care nu au fost actualizate pentru Mavericks), va trebui sa accesati ramura Intimitate din panoul Securitate si Intimitate situat in Preferinte sistem, si sa alegeti optiunea Accesibilitate. Pentru a permite acestor utilitare sa va controleze intr-o anumita masura computerul, bifati fiecare dintre casutele listate acolo facand clic pe ele.Accesibilitate OS X Securitate si intimitate

Optimizare Mac: In primele minute de dupa ce ati deschis Mac-ul cu OS X Mavericks, veti observa poate ca acesta nu functioneaza prea rapid. Ei bine, explicatia sta in procesul de optimizare care dureaza numai cateva minute si care va incepe automat. Atentionarea pentru acest proces o veti primi sub forma de notificare:Optimizare Mac notificare

Ce este nou?: La final, atunci cand deschideti pentru prima data Mavericks, veti observa o alerta in Centrul de notificari care va ofera posibilitatea de a vedea cateva dintre noutatile aduse de OS X Mavericks. In notificare, faceti clic pe Afiseaza pentru a face un tur in browserul web. (Daca nu doriti sau nu aveti timp, in momentul in care este afisata notificarea, sa vedeti tot ce aduce Mavericks nou, atunci veti putea accesa turul oricand, alegand Ce este nou in OS X Mavericks din meniul de ajutor al Finder).

Vezi tot ce aduce nou Mavericks accesand: OS X Mavericks a fost lansat de Apple, aduce Finder Tabs, Tags, Harti, iBooks si Safari 7

Ce trebuie sa faceti dupa ce ati instalat Mavericks

Dupa ce ati terminat de configurat computerul cu Mavericks si ati inceput deja sa rulati noua versiune a OS X pe Mac, sunteti aproape gata cu tot acest proces de actualizare. In ciuda masurilor luate inainte de a instala Mavericks (vezi mai sus), s-ar putea sa descoperiti ca software-ul existent necesita actualizari. De asemenea, daca ati instalat Mavericks “pe curat” (pe un disc gol fara a transfera conturile si datele), va trebui sa petreceti putin timp configurand toate functiile si aplicatiile native si sa reinstalati toate aplicatiile terte favorite.

Verificati, din nou, daca exista actualizari: Primul lucru pe care trebuie sa faceti este sa accesati sistemul Actualizare software din meniul Apple pentru a deschide aplicatia App Store, si sa instalati orice actualizari software aflate in asteptare. Daca ati instalat Mavericks in primele zile de dupa disponibilitate, sunt sanse mari sa nu existe actualizari software aflate in asteptare (in special daca ati verificat si ati instalat toate actualizarile in Mountain Lion, Lion sau Snow Leopard chiar inainte de a face actualizarea, deci aveti ultimele versiuni ale software-ului), dar se poate la fel de bine sa existe actualizari. In cazul in care ati asteptat mai mult de o saptamana sau ati facut actualizarea dupa momentul in care a fost publicat acest articol, sunt sanse mari ca Apple sa fi lansat actualizari minore ale sistemului de operare – sau sa o faca in curand. De exemplu, de cateva zile a fost lansat si este disponibil OS X 10.9.1 Mavericks, deci in cazul in care faceti acum actualizarea, veti avea aceasta versiune a OS X instalata.

Chiar daca nu mai exista actualizari software, este posibil sa existe actualizari ale firmware-ului disponibile pe computerul dvs. De exemplu, anul trecut, cand a fost lansat Mountain Lion, MacBook-urile trebuiau sa instaleze o actualizare firmware care aducea suport pentru functia Power Nap a acelei versiuni a OS X, actualizarea respectiva aparand numai dupa ce era efectuata actualizarea la OS X Mountain Lion 10.8.x.

Configurati imprimantele, daca este necesar:Imprimante si scanere In cazul in care aveti un Mac nou sau nu ati facut actualizarea pe un Mac pe care existau date din OS X Mountain Lion, OS X Lion sau OS X Snow Leopard, va trebui sa configurati imprimanta/imprimantele. De fapt, atunci cand configurati o imprimanta, sistemul de operare determina care drivere trebuiesc si, daca este necesar, fie le va descarca automat, fie vă va ajuta sa le descarcati. Accesati meniul Imprimante si scanere din Preferinte sistem si faceti clic pe butonul Adaugare (+) si veti vedea o lista cu imprimantele conectate la computer sau aflate in apropriere (Bonjour). Alegeti o imprimanta, iar OS X va afisa daca sunt drivere disponibile. In cazul in care Mac-ul dvs. are deja driverele instalate, OS X le va configura imediat; daca nu aveti inca driverele, veti vedea un mesaj care va permite sa descarcati software-ul necesar si sa adaugati imprimanta.

Verificati software-ul incompatibil si, daca este necesar, instalati aplicatii: Urmatorul pas pe care trebuie sa il faceti, daca ati vazut casuta de dialog cu software incompatibil de care am spus anterior, este sa verificati continutul dosarului Software Incompatibil situat la nivelul de baza al discului de pornire, iar apoi sa verificati website-urile companiilor care le-au creat pentru a vedea daca exista versiuni actualizate ale acelor software-uri. De asemenea, daca ati facut o instalare pe curat a Mavericks (sau ati instalat Mavericks pe un disc gol si nu ati transferat conturile, aplicatiile si datele), ar fi timpul sa va reinstalati aplicatiile. Tot ce va trebui sa faceti este sa va asigurati ca veti instala cele mai noi versiuni ale software-urilor (pe cat posibil, care sunt si compatibile cu Mavericks), sau sa descarcati ultimele actualizari (de pe site-urile web ale furnizorilor software-urilor respective) daca aceste software-uri sunt instalate de pe CD-uri sau DVD-uri.Software incompatibil

Retineti ca, la fel ca si in cazul Mountain Lion, prima data cand incercati sa incarcati o pagina web sau sa rulati o aplicatie care ruleaza Java, Mavericks vă va sugera sa descarcati si sa instalati Java, chiar daca ati avut instalat pluginul si in versiunile anterioare ale OS X. Acest lucru este normal – nu va trebui sa va ingrijorati ca Mavericks a “pierdut” in vreun fel datele sau aplicatiile dupa instalare.

Activati FireVault: Daca doriti sa utilizati FireVault, functia de criptare a discului in OS X, dar nu este activat, fie din cauza ca nu l-ati mai utilizat, fie din cauza ca ati facut actualizarea de la Snow Leopard si ati urmat sfatul meu de a-l dezactiva inainte de a face actualizarea – acum este timpul sa il activati folosind panoul Securitate si Intimitate din Preferinte sistem. Retineti ca daca instalatorul Mavericks (sau cel pentru Mountain Lion ori Lion), nu a reusit sa creeze o partitie Recovery HD pe drive-ul dvs., atunci nu veti putea activa FireVault.

Concluzii

Dupa ce am instalat Mavericks pe destul de multe Mac-uri, de la cele mai vechi, pana la cele mai noi si mai rapide, va pot spune ca experienta este una, per total, buna, nefiind lipsite nici problemele si nici surprizele. Cu toate acestea, tehnologiile avansate pe care Apple le-a introdus in noua versiune a OS X sunt extrem de utile pentru MacBook-uri, in cazul carora este imbunatatita semnificativ autonomia bateriei. Functiile noi si compatibilitatea cu noile aplicatii ale Apple ma fac sa va recomand sa instalati Mavericks pe orice Mac, mai ales ca acum este disponibil gratuit.

In ceea ce priveste procesul achizitionarii, obtinerii si instalarii noii versiuni a OS X, asa cum s-a intamplat si atunci cand am instalat OS X Lion si OS X Mountain Lion, acesta este unul usor si nu provoaca necazuri. Cu toate acestea, urmand sfaturile pe care le-am dat mai sus, vor fi reduse sansele de a aparea orice fel de probleme, iar dvs. veti putea descarca si instala linistit Mavericks pe computer fara a exista riscul de a pierde ceva important.

Va recomand sa urmariti articolele si tutorialele noastre despre noile functii, aplicatiile native si actualizarile noului OS X Mavericks.

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti sa propuneti un tutorial, lasati un comentariu mai jos in aceasta pagina.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.