Ultimele luni au fost incarcate cu imagini si informatii despre viitorul iPhone pe care Apple urma sa il lanseze in aceasta toamna, foarte multe persoane incercand sa obtina in exclusivitate componente sau carcasa acestui terminal pentru a o prezenta lumii intregi. Asa cum ne asteptam cu totii, conferinta de astazi ne-a adus noua generatie de iPhone, care, din pacate, nu ne surprinde cu foarte multe intrucat se incadreaza aproape perfect in previziunile analistilor si in ceea ce stiam deja. Pentru inceput, iPhone 5s pastreaza in mare parte exact acelasi design ca si generatia anterioara de iPhone, iPhone 5, dar include componente interne mai performante, o noua optiune de culoare, auriul, si un cititor de amprente despre care s-au spus atatea in ultimele luni, deci este un iPhone cu “s” in denumire clasic. Denumirea acestui terminal are litera “s” care, in mod surprinzator, nu este scrisa cu majuscula, asa cum a fost in cazul iPhone 3GS si a iPhone 4S, ci este scris cu minuscula, la fel ca si in cazul literei “c” din denumirea iPhone 5c. Si pentru ca tot am spus de iPhone 5c, acesta a fost lansat de catre Apple tot in cadrul conferintei de astazi, fiind prezentat ca o versiune actualizata a iPhone 5, destinata celor cu buget mai redus (cel putin teoretic).
Asadar, iPhone 5s aduce patru noutati importante: o noua versiune de culoare, un nou procesor, o camera mai performanta si un cititor de amprente, iar despre fiecare componenta in parte vom vorbi mai multe in randurile care urmeaza.
Pentru inceput, iPhone-ul vine pentru prima data in istorie intr-o noua versiune de culoare, care este auriul, un auriu foarte asemanator cu cel de pe carcasele iPhone 5s aparute pe internet in urma cu cateva saptamani. Asa cum am spus de multe ori, auriul de pe noul iPhone 5s este mai degraba asemanator culorii sampaniei, decat unui lingou de aur, deci vorbim despre o culoare extrem de eleganta care cu siguranta va fi primita cu bucurie in randul utilizatorilor. Culoarea neagra a suferit si ea niste modificari destul de importante, iar daca iPhone 5 venea anul trecut in optiunea negru & cenusiu, iPhone 5s de anul acesta vine cu o noua optiune pentru culoare neagra, “Griul Spatial” (Space Gray). Mai exact, asa cum se poate vedea si in imaginea de mai sus, iPhone 5s este acum mai degraba gri decat negru, iar cei care spuneau ca noul iPhone va veni si in aceasta culoare, au avut mare dreptate. Versiunea alba nu a suferit nicio schimbare pe noul iPhone 5s, aceasta ramanand in acceasi combinatie cu argintiul.
Dimensiunile si greutatea noului iPhone 5s nu s-au schimbat deloc fata de iPhone 5, terminalul avand in continuare 123,8 mm lungime, o latime de 58,6 mm, o grosime de numai 7,6 mm si o greutate de 112 grame. Nici in cazul ecranului nu avem schimbari fata de iPhone 5, acelasi ecran Retina de 4 inch cu o rezolutie de 1136 x 640 pixeli fiind si pe iPhone 5s.
Am spus totul despre exterior si dimensiunile noului iPhone 5s, iar acum trecem la interior unde sunt cele mai multe surprize. Vom incepe cu noul si performantul cip A7 care este, conform companiei Apple, primul procesor de pe un smartphone care a fost construit folosind arhitectura pe 64 biti. Noul procesor este de 2 ori mai rapid decat preocesorul A6 de pe iPhone 5 si face iPhone 5s sa fie de 40 de ori mai rapid in performantele CPU decat primul iPhone (sau de 2 ori mai rapid decat iPhone 5) si de 56x mai rapid decat acelasi iPhone 2G in ceea ce priveste graficile (sau de 2 ori mai rapid decat iPhone 5), cifrele impresionante fiind obtinute cu un procesor cu numai 2 nuclee. Cipul A7 include 2x registeri pentru functiile normale si 2x registeri pentru punctele flotante, incluzand peste 1 miliard de tranzistori comasati pe numai 102mm2. iPhone 5s va suporta standardul Open GL/ES versiunea 3.0, ceea ce inseamna ca vom avea parte de aplicatii, in special jocuri, cu grafica mult mai complexa in viitor. Toate aplicatiile native din iOS 7 au fost refacute special pe arhitectura de 64 biti, iar dezvoltatorii de aplicatii vor putea sa isi imbunatateasca dramatic creatiile daca vor le vor actualiza pentru a le face compatibile cu noua arhitectura. Practic, in jocuri si aplicatiile care solicita foarte multa putere de procesare vom simti aceasta diferenta, terminalul permitandu-ne sa lucram cu de 2 ori mai multe date in acelasi timp in comparatie cu iPhone 5.
Pe langa performantul cip A7, compania Apple a introdus si un coprocesor denumit “M7” cu ajutorul caruia vor fi detectate miscarile, acesta lucrand impreuna cu cipul A7. Noul coprocesor va masura in mod continuu datele venite de la giroscop, accelerometru si compas pentru a determina miscarile utilizatorilor, daca acestia stau, merg, conduc, etc. Acesta va ajuta la dezvoltarea noii generatii de aplicatii pentru fitness si sanatate, iar prima aplicatie care va beneficia pe deplin de aceasta noua componenta este “Nike+ Move”. O foarte importanta utilitate pe care o are acest cip M7 este faptul ca, inregistrand si stocand datele venite de la senzori, va reduce consumul de energie al procesorului (care le inregistra inainte), crescand astfel durata de viata a bateriei si performantele de procesare.
Cea de-a doua mare noutate a iPhone 5s este cititorul de amprente. Asa cum spuneam zilele trecute, fiecare iPhone, care a avut litera “s” in denumire, a venit cu cate o noutate importanta. Daca pe iPhone 3GS am avut functia video, pe iPhone 4S am avut Siri, pe iPhone 5s avem un cititor de amprente. De-a lungul timpului multi producatori de computere si telefoane mobile au incercat sa introduca, fara succes, o astfel de componenta pe produsele lor, dar Apple vine cu ceva revolutionar care functioneaza extrem de bine, conform celor care au testat terminalul imediat dupa ce s-a incheiat conferinta. Cititorul de amprente de pe iPhone 5s poarta denumirea “Touch ID” si este implementat direct in butonul Home al noului terminal. Amprentele vor fi citite atunci cand va fi atins inelul fabricat din otel inoxidabil situat in jurul butonului Home, senzorul capacitiv de pe noul terminal putand citi amprentele la un unghi de 360 de grade. Butonul Home este acum mult mai rezistent, sticla care il acopera fiind fabricata din safir pentru a oferi rezistenta mai buna in timp si pentru a proteja cititorul de amprente mai bine.
Utilizatorii vor putea folosi cititorul de amprente de pe iPhone 5s pentru a isi debloca terminalele si pentru a se autentifica in App Store, iTunes Store si iBookstore fara a mai fi nevoiti sa introduca parola. Partea buna a acestui senzor capacitiv este ca, in cazul in care proprietarul terminalului doreste acest lucru, va putea oferi acces in terminal mai multor utilizatori care si-au inregistrat amprentele (maxim 5 utilizatori), dar va putea la fel de bine sa ofere acces numai celui care detine iPhone-ul, deci nu va mai trebui sa va faceti griji ca prietenul sau prietena va umbla benevol prin iPhone-ul dvs. Compania Apple ne asigura ca nicio amprenta nu va fi sincronizata cu vreo aplicatie si nici nu va fi copiata in backupurile efectuate prin iCloud sau iTunes, procesorul terminalului fiind singurul care va sti date despre amprentele noastre (nici macar imaginile amprentelor nu sunt stocate).
Camera foto a noului iPhone 5s a suferit si ea modificari importante. Cei de la Apple au ales sa nu creasca numarul de megapixeli, spre deosebire de o foarte mare parte a producatorilor de smartphone-uri, dar au imbunatait intreaga componenta. Pentru inceput, camera de pe iPhone 5s are aceeasi 8 megapixeli carora li se adauga un nou sistem de cinci lentile conceput de catre Apple, o diafragma mai mare, f/2.2, un senzor cu o zona activa mai mare cu 15% fata de cel de pe iPhone 5 si un stabilizator de imagine automat. Pixelii camerei au fost mariti, acum avand 1,5 microni, ceea ce inseamna ca imaginile inregistrate cu noul terminal vor fi de o calitate mai buna. Cu ajutorul noului cip A7, camera de pe iPhone 5s va putea inregistra 10 fotografii pe secunda in modul rafala (burst mode), iar atunci cand alegem sa inregistram o fotografie, terminalul va face 4 poze din care va alege automat elementele cele mai bune si le va recompune in imaginea finala. Camera iSight de pe iPhone 5s include si un dual-LED flash care ne va ajuta extrem de mult in conditii de luminozitate scazuta. Noua componenta este compusa din doua LED-uri, unul alb mai rece si unul galben mai cald care vor fi combinate automat (sunt posibile 1.000 de combinatii) pentru a reda tonurile cat mai natural cu putinta.
Partea video a fost si ea imbunatatita, cei de la Apple introducand in noul iPhone 5s modul SLO-MO, care ne permite sa inregistram clipuri video “cu incetinitorul” la 120 de cadre pe secunda si o rezolutie HD 720p. De asemenea, camera de pe iPhone 5s ne permite sa facem zoom pana la 3x in timp ce inregistram.
Autonomia bateriei a fost si ea imbunatatita in iPhone 5s, o veste foarte buna pentru cei nemultumiti de durata foarte mica de viata a bateriei de pe iPhone 5, de exemplu. In standby, bateria iPhone 5s are o autonomie de 250 ore (cu 25 de ore mai buna decat a iPhone 5), iar daca vorbim despre vorbitul la telefon prin 3G, autonomia este de 10 ore, cu doua ore mai buna decat cea a iPhone 5. Bateria iPhone 5s ne permite sa navigam pe internet prin 3G 8 ore, prin LTE 10 ore, si tot 10 ore prin Wi-Fi, iar daca dorim sa ascultam muzica, vom putea sa o facem 40 de ore cu o singura incarcare si 10 ore sa ne uitam la videoclipuri tot cu o singura incarcare.
iPhone 5s vine cu imbunatatiri si pe partea LTE, aducand suport pentru nu mai putin de 13 benzi LTE din intreaga lume. Din pacate, compania Apple va vinde in continuare mai multe modele de iPhone 5s in diferite parti ale lumii, iar daca veti cumpara terminalul din alta tara vor exista sanse foarte mari ca acesta sa nu fie compatibil cu retelele LTE de la noi.
La final, va spun ca iPhone 5s are noi carcase de protectie concepute de catre Apple (iPhone 5s Case). Noile carcase sunt de o foarte buna calitate, fabricate din piele si vor fi disponibile in 5 versiuni de culoare + versiunea rosie care se va vinde numai in unele tari. Desigur, noile carcase vor fi compatibile si cu iPhone 5, iar daca veti dori sa aveti un iPhone colorat, dar nu doriti ca acesta sa fie iPhone 5c sau sa va schimbati actualul iPhone 5, atunci o astfel de carcasa va fi solutia. Pretul unor carcase iPhone 5s si iPhone 5 va fi de 39$/39€.
Pretul si data lansarii. Dupa ce am vazut atatea lucruri noi si interesante despre iPhone 5s, acum ne vom intrista putin, mai ales in ceea ce priveste data lansarii. iPhone 5s va fi disponibil in aceleasi trei modele ca si iPhone 5, 16 GB, care va avea un pret de 699€, 32 GB a carui pret va fi 799€ si 64 GB care va costa 899€, deci toate vor fi mai scumpe decat actualul iPhone 5. Data lansarii va fi, asa cum ne asteptam, 20 septembrie in tarile care fac parte din primul val de lansari (Statele Unite, Australia, China, Canada, Germania, Franta, Singapore, Regatul Unit al Marii Britanii si Japonia. In ceea ce priveste celelalte zone de pe glob, Apple planuieste sa lanseze noul iPhone in 100 de tari si la 270 de operatori pana in luna decembrie, dar nu stim deocamdata cand va ajunge in Romania sau in alte tari decat cele mentionate anterior.
- Citeste si: iPhone 5c a fost lansat de catre Apple – un iPhone 5 mai performant si mult mai colorat cu un pret pe masura