Asa cum stim cu totii de cateva saptamani, Worldwide Developers Conference (WWDC) 2013 va avea loc intre 10-14 iunie. WWDC este o conferinta anuala pe care Apple o tine cu scopul principal de a discuta cu dezvoltatorii de aplicatii din App Store si Mac App Store despre tehnologiile pe care ei le pun la dispozitie, totul avand drept scop instruirea dezvoltatorilor din lumea intreaga pentru ca acestia sa creeze aplicatii mai bune, iar utilizatorii sa fie si mai multumiti de iOS si Mac OS X. WWDC reprezinta totodata un prilej bun de a anunta noi versiuni ale iOS si OS X, dar si de noi device-uri si servicii. Daca ne uitam la ultimii doi ani de conferinte, Apple a anuntat de fiecare data versiuni noi ale sistemelor de operare pentru iPhone, iPad si respectiv Mac, a lansat noi servicii cum ar fi iCloud sau iTunes Match si au lansat noi modele de Mac-uri.
Vorbind despre ce ne va aduce nou WWDC anul acesta, in ultimele luni am publicat zeci si zeci de articole venite de la diverse surse care ne-au anuntat diverse lucruri legate de viitorul produselor si servicilor Apple. Chiar daca unele nu se vor adeveri prea curand, o parte din ele au o posibilitate foarte mare de a deveni realitate si asta deoarece foarte multe publicatii din SUA si nu numai au oameni in interiorul companiei Apple si a celor partenere, cu ajutorul carora reusesc sa faca pronosticuri foarte bune si sa ne ofere informatii reale legate de compania din Cupertino. Asadar, majoritatea zvonurilor aparute in ultimul timp in presa ne-au informat ca la WWDC 2013 vom vedea iOS 7, Mac OS X 10.9, iRadio si noi modele de Mac-uri (cel mai probabil noi MacBook-uri). Daca pentru iRadio si Mac-uri nu avem informatii oficiale, pentru iOS 7 si OS X 10.9 avem confirmarea din partea Apple intrucat ieri au fost afisate bannerele de promovare a noilor versiuni ale sistemelor de operare pentru iDevice-uri si Mac-uri.
Vom trece in revista tot ce stim pana acum despre posibilele noutati pe care Apple ni le va anunta luni, 10 iunie:
iOS 7
iOS-ul este unul dintre cele mai importante produse ale Apple, este ceea ce da viata iPhone-urilor, iPad-urilor si iPod touch-urilor si fara de care experienta de utilizare si calitatea nu ar fi aceleasi. Anul trecut, s-a intamplat o schimbare importanta in randul celor situati in fruntea iOS, CEO-ul Apple, Tim Cook, concediindu-l pe SVP Scott Forstall, omul care a fost in fruntea sistemului de operare pentru iPhone, iPad si iPod touch inca de la lansarea sa. Atributiile au fost impartite intre seful OS X, Craig Federighi, seful serviciilor, Eddy Cue, SVP-ul pentru tehnologie, Bob Mansfield si, probabil cel mai important, Jony Ive, seful departamentului de design. Schimbarea este cu atat mai importanta cu cat Scott Forstall alaturi de regretatul Steve Jobs au preferat un design skeumorphic pentru iOS, inspirat de obiectele din viata reala, in timp ce zvonurile din ultimul timp ne-au indicat dorinta apriga a lui Jony Ive de a schimba acest lucru.
Trecerea spre “plat”
Pana la conferinta D11 din urma cu cateva saptamani nu era foarte clar daca Jony Ive se va ocupa sau nu de schimbarile aduse design-ului software-ului, dar Tim Cook a confirmat pozitia ocupata de designer-ul englez. In acest sens, toate zvourile de pana acum ne-au anuntat de trecerea spre era in care iOS-ul isi pierde trasaturile skeumorphice.
De exemplu, notepad-ul galben din aplicatia Notite precum si marginea de piele a interfetei aplicatiei Calendar vor disparea in iOS 7. In locul acestora Jony Ive va aduce culorile alb, gri/argintiu si negru in centrul sistemului de operare, eliminand complet toate umbrele si texturile inspirate din lumea reala.
Un alt lucru pentru care a pledat Jony Ive este unificarea design-ului tuturor aplicatiilor pentru ca acestea sa nu mai creeze confuzii in randul utilizatorilor. Astfel, trebuie sa ne asteptam ca iOS 7 sa aiba dominante culorile mentionate anterior, diferenta dintre aplicatii constand in modul in care sunt colorate meniurile de navigatie ale fiecarei aplicatii in parte. De exemplu, aplicatia Calendar ar putea fi in mare parte alba, dar ar urma sa includa butoane rosii precum in conceptul de mai sus.
Alte aplicatii vor suferi modificari similare. De exemplu, aplicatia Vremea a fost redesenata pentru a contine mai multe animatii, iar aplicatia Compas de pe iPhone isi pierde textura de lemn. In mod deloc surprinzator, texturile din Game Center inspirate de mesele din casinouri nu vor mai fi gasite in iOS 7.
Centrul de notificari va suferi modificarile de design pe care si le doreste Jony Ive, astfel nu vom mai vedea textura de panza, ci un fundal simplu negru pe care fontul alb ar urma sa fie mult mai lizibil.
La inceputul acestei saptamani Apple a lansat aplicatia oficiala pentru WWDC 2013, aceasta fiind destinata aproape exclusiv dezvoltatorilor. Un lucru a atras atentia tuturor: design-ul. In imaginile de mai sus se poate vedea evolutia aplicatiei WWDC din ultimii trei ani, in cea de anul acesta fiind evidenta disparitia texturilor si a umbrelor. In locul acestor elemente skeumorphice cei din Cupertino au preferat diverse nuante de alb si gri.
Noi functii pentru socializare: Vimeo, Flickr si AirDrop
In urma cu cateva saptamani aparuse un zvon care ne anunta ca versiunile beta ale iOS 7 testate in interiorul Apple contineau functionalitate pentru o mai usoara incarcare a pozelor pe Flickr si a videoclipurilor pe Vimeo. Precum in cazul Facebook si Twitter, Apple ar urma sa ne permita sa ne logam o singura data in aceste doua aplicatii urmand a le putea folosi oriunde fara a mai fi nevoiti sa introducem parola.
Saptamana aceasta am mai fost anuntati ca Apple experimenteaza din nou functionalitatea AirDrop. Cu ajutorul acestui serviciu dezvoltat de catre Apple, utilizatorii isi vor putea partaja usor fisierele cu alti utilizatori de iOS device-uri si Mac-uri folosind o conexiune Wi-Fi Direct. AirDrop este prezent pe Mac-urile care au instalat OS X 10.7 sau mai nou si ar fi un lucru primit cu bratele deschise de toti utilizatorii iOS.
Aceste functii au fost testate de catre Apple in versiunile beta ale iOS si este posibil sa fie eliminate din iOS 7 chiar inaintea anuntului oficial, exact cum s-a intamplat si anul trecut.
Harti/Siri
Pentru a raspandi functionalitatea tehnologiei Siri Eyes-Free, Apple ar urma sa aduca o mai buna compatibilitate cu sistemele multimedia din masinile de top. Conform unui zvon aparut in trecut, Apple doreste sa ajute utilizatorii sa isi conecteze si sa acceseze Siri mult mai usor in masina, precum si sa ne permita sa vizualizam hartile din aplicatia Harti pentru a naviga mai usor catre destinatie si pentru a vedea ruta care trebuie parcursa pe display-ul masinii. Totodata, trebuie sa ne asteptam la noi functii si la imbunatatirea stabilitatii Siri si a hartilor.
Filtre pentru Camera
Conform unor surse din interiorul companiei Apple, in versiunile beta testate de angajatii companiei americane a fost inclusa si posibilitatea de a adauga filtre imaginilor pe care le inregistram cu iPhone-uri. Aceasta functie ar urma sa fie asemanatoare cu cea oferita deja de mai multe aplicatii terte precum Instagram, Flickr, Facebook sau Twitter. Foarte multi utilizatori iOS cer acest lucru de foarte mult timp, dar inginerii Apple nu sunt de acord cu aceasta idee, unul din motive putand fi chiar incurajarea utilizatorilor de a descarca mai multe aplicatii din App Store. Trebuie mentionat ca anul trecut Apple a lansat aplicatia iPhoto care ne pune la dispozitie o serie de cateva zeci de filtre si este probabil tocmai din acest motiv sa nu vedem inca filtre introduse in aplicatia built-in a iOS, Camera.
Multitasking
Sistemul multitasking al iOS 4 a fost ceva revolutionar pe atunci deoarece ne permitea sa rulam aplicatii in fundal fara a consuma bateria terminalului. Ei bine de atunci si pana acum acesta nu a suferit modificari importante, iar utilizatorii cer o regandire a lui pentru a vedea mai usor ce este deschis in fiecare aplicatie. Conform unor zvonuri, Apple testeaza un sistem multitasking bazat pe tab-uri asemanator cu ce vedem in aplicatia Safari pentru iPhone. Ramane de vazut daca iOS 7 ne va aduce in sfarsit un sistem nou multitasking.
Pictograme
In testele de pana acum, Apple ar fi testat o noua tehnologie care muta obiectele de pe ecran in functie de orientarea iOS device-urilor. Acest lucru este prezent deja pe iPad, dar este testat si pe iPhone. Astfel, in ecranul principal, pictogramele ar urma sa se roteasca dupa cum este orientat terminalul. Pe iPhone, Apple ne ofera in iOS 6 o tehnologie asemanatoare, meniul de control al volumului rotindu-se in functie de orientare. La fel ca si in cazul celorlalte functii, este posibil ca noua tehnologie sa fie abandonata de catre Apple inaintea lansarii iOS 7.
Data lansarii
Dupa ce vom vedea noul iOS, ne vom intreba cu totii cand il vom putea avea pe terminalul nostru. Daca primele patru versiuni majore al iOS au fost disponibile vara, incepand cu 2011 Apple a mutat lansarile in toamna. In 2011 iOS 5 a fost lansat in octombrie, iar in 2012 iOS 6 a fost lansat la jumatatea lui septembrie. In cazul iOS 7 lucrurile vor sta cam la fel, deoarece Apple nu lanseaza o noua versiune majora a iOS fara a o testa inainte cu dezvoltatorii.
OS X 10.9
La WWDC, Apple va lansa cea de-a zecea versiune majora a sistemului de operare pentru Mac-uri, OS X, care a fost lansat in 2001. OS X 10.9 este testat de cateva luni in labortoarele celor de la Apple si poarta numele de cod “Cabernet”. Versiunea de anul acesta a OS X ar urma sa imprumute functionalitati de la iOS si sa aduca unele functii care vor fi exclusive pentru OS X. Ieri, Apple a montat bannerele OS X in cladirea Moscone West, care va fi gazda WWDC, iar acestea ilustrau litera X pe un fundal cu valuri, un lucru care ne indica faptul ca denumirea noii versiuni a sistemului de operare va fi imprumutata din mediul acvatic.
Interfata utilizator
In urma cu aproape doua luni am aflat ca Apple nu va aduce noutati prea importante interfetei de utilizare. De mai multe ori am auzit ca inginerii care se ocupau de proiectul OS X 10.9 au fost mutati la iOS 7 pentru a se ocupa schimbarile majore ale sistemului de operare pentru iPhone, iPad si iPod touch. Chiar daca iOS 7 va pierde trasaturile imprumutate din lumea reala, OS X 10.9 le va pastra inca, in pofida faptului ca cei de la Apple planuiesc sa le elimine.
Functii pentru utilizatorii “Pro”
In OS X 10.9 Apple ar urma sa satisfaca dorintele utilizatorilor pro. Astfel, aplicatia Finder ar urma sa arate precum conceptul de mai sus, adica sa includa modurile de navigare in tab-uri, precum cele din browser-ul Safari. De exemplu, intr-o singura fereastra Finder vom putea deschide mai multe tab-uri pentru fiecare dosar pe care dorim sa il vizualizam, un lucru foarte util pentru toti utilizatorii de Mac-uri. Totodata, modul de navigare in tab-uri va permite utilizatorilor sa sorteze fisierele dupa tip sau eticheta.
O alta functie destinata utilizatorilor pro va fi posibilitatea de a avea mai multe aplicatii deschise in modul ecran complet atunci cand la un Mac avem conectate multiple ecrane. De exemplu, un utilizator de MacBook cu doua monitoare conectate la el va putea avea deschisa in modul ecran complet o fereastra Safari pe laptop, un video sa ruleze pe primul monitor si aplicatia Mail deschisa pe cel de-al doilea monitor. In prezent, pe OS X Mountain Lion monitoarele conectate la un computer vor afisa in modul ecran complet o textura gri, daca aplicatia deschisa in ecran complet este utilizata pe computer.
Imprumutat de la iOS
La fel ca si in cazul Launchpad-ului din OS X Lion care afiseaza aplicatiile precum in iOS, Centrul de notificari si functia AirPlay Mirroring din OS X Mountain Lion, Apple a testat o noua functie importanta din iOS si pe OS X. Utilizatorii iOS au posibilitatea de a naviga printre aplicatii foarte usor utilizand functia quick-app-switching declansata la apasarea dubla a butonului Home.
Aceasta functie nu doar ca permite utilizatorilor sa navigheze rapid printre aplicatii, dar conserva mai bine durata de viata a bateriei si performantele prin oprirea aplicatiilor care sunt deschise in fundal. Ei bine, acest lucru a fost experimentat de catre Apple si in OS X, fiind util mai ales in cazul MacBook-urilor.
Anul trecut, Apple a testat versiuni ale OS X 10.9 care aduceau suport pentru Siri, dar nu se stie daca asistentul personal va fi inclus in cele din urma in noua versiune a sistemului de operare pentru Mac-uri. Anul trecut, la WWDC 2012 seful OS X, Craig Federighi, ne prezenta functia Dictare din OS X Mountain Lion si ne spunea pe atunci ca mai multe pentru aceasta (n.r. Siri) vor fi aduse in viitor, dandu-ne clar de inteles intentia Apple de a aduce asistentul personal si pe Mac-uri. Oricum introducerea Siri in OS X necesita foarte mult de lucru si nu se stie daca Apple va reusi acest lucru, intrucat mai multi ingineri care se ocupau de dezvoltarea OS X au fost mutati la divizia care se ocupa de dezvoltarea iOS 7.
Lansarea
In ultimii ani, Apple le-a oferit dezvoltatorilor posibilitatea de a testa noile versiuni ale OS X cateva luni inainte ca ele sa fie lansate pentru utilizatori. Anul acesta nu s-a intamplat acest lucru si este posibil nici sa nu se intample, dezvoltatorii urmand a avea numai cateva saptamani timp sa testeze noua versiune a OS X. Zilele trecute va spuneam ca un dezvoltator a descoperit, prin sistemul de raportare al bug-urilor, ca Apple a ajuns la build-ul cu numarul 451, un lucru care ne indica faptul ca testarea noii versiuni este intr-un stadiu avansat si ca lansarea ar putea avea loc pana la sfarsitul lunii iulie, la fel ca si in cazul versiunilor din ultimii doi ani.
MacBook-uri
Asa cum s-a intamplat si anul trecut, Apple ar urma sa ne prezinte si anul acesta noi modele de notebook-uri in cadrul WWDC 2013.
MacBook Air
In urma cu cateva zile au aparut codurile de vanzare pentru mai multe produse nelansate inca, precum si preturile lor. Acestea indicau faptul ca Apple va lansa noi modele de MacBook Air saptamana viitoare. Oricum, aceste noi modele vor avea acelasi design si vor fi disponibile cu doua dimensiuni a ecranelor 11″ si 13″, fiecare avand cate doua configuratii.
Apple ar urma sa implementeze in noile MacBook-uri, procesoarele Intel din generatia a patra Haswell pe care compania americana le-a prezentat in urma cu cateva saptamani. Aceste noi procesoare administreaza mult mai eficient resursele, crescand considerabil durata de viata a bateriei. In urma descoperirii compatibilitatii OS X 10.8.4 cu retelele 802.11ac, se presupune ca noile MacBook-uri ar urma sa contina cipuri Wi-Fi Broadcom 802.11ac care vor spori considerabil viteza cu care navigam pe internet. Un analist american mai crede ca noile MacBook Air-uri vor contine si microfon dual pentru o mai buna calitate audio.
MacBook Pro
Anul trecut, Apple lansa MacBook Pro cu Retina display, care dupa spusele lor este cel mai performant MacBook produs vreodata, fiind si unul din cele mai bune notebook-uri de pe piata. Noul model de MacBook venea si cu o modificare substantiala a design-ului, pe langa performantele hardware, iar la inceputul acestui an, Apple a redus pretul pentru unele modele de MacBook Pro cu ecran Retina, in timp ce pentru altele a adus mici imbunatatiri hardware. Exista posibilitatea de a vedea mici imbunatatiri hardware (cum ar fi procesoarele Intel Haswell) pentru MacBook Pro Retina la conferinta principala de la WWDC, dar este la fel de posibil ca nou model sa nu fie prezentat si sa fie lansat pe piata cateva saptamani mai tarziu, posibil odata cu lansarea OS X 10.9.
Analistul Kuo crede ca Apple va subtia putin modelul de 13 inci al MacBook Pro Retina, acesta fiind cu cativa milimetri mai gros decat cel de 15 inci. Desi este putin probabil ca Apple sa modifice design-ul pentru doi ani la rand, acest lucru se poate intampla. Totodata, Kuo mai crede ca noile MacBook Pro cu ecran Retina vor avea camera FaceTime capabila sa inregistreze Full HD 1080p.
Vorbind de MacBook Pro-urile din generatia anterioara, este foarte posibil ca acestea sa ramana pe piata dar fara a se mai bucura de actualizari.
Accesorii
Codurile de vanzare descoperite zilele trecute si preturile pentru produsele respective releva faptul ca Apple pregateste noi accesorii. Preturile sunt asemanatoare (nu identice) cu cele ale Time Capsule si AirPort Extreme, fiind astfel foarte posibil ca Apple sa lanseze noi modele care sa includa cipurile 802.11ac pe care MacBook Air-ul ar urma sa le contina. Cat despre modelul low-end de routere Wi-Fi produse de Apple, AirPort Express, acesta este probabil sa nu fie actualizat mai ales datorita faptului ca anul trecut a fost lansata o versiune majora a sa.
(i)Radio
In ultimii ani, foarte multe zvonuri ne-au indicat faptul ca Apple intentioneaza sa aduca noutati pentru muzica digitala pe care ne-o ofera. Chiar daca iTunes merge in continuare foarte bine, competitia reprezentata de Pandora si Spotify ii impinge pe Apple sa faca urmatoarea mutare si sa intre pe piata servicilor de streaming audio. In ultimele saptamani Apple a incheiat contracte cu toate marile case de discuri din SUA, deci este foarte probabil sa vedem iRadio la WWDC 2013.
iRadio ar urma sa fie disponibil atat in iOS, cat si pe Apple TV si in OS X gratie iTunes.
Functionalitate
Conform informatiilor de pana acum, serviciul iRadio ar urma sa fie asemanator cu Pandora in ceea ce priveste selectia melodiilor din stream bazata pe ce au ascultat utilizatorii anterior. Oricum, avantajul iRadio ar urma sa fie faptul ca va utiliza datele despre melodiile cumparate de utilizatori din iTunes Store si/sau pe cele descarcate pe iOS device-uri.
Conform unor surse din interiorul unor case de discuri care au avut acces la planurile Apple, tehnologia este foarte asemanatoare cu software-ul utilizat pentru a crea functia iTunes Genius pe care o gasim in iOS si OS X.
iRadio a fost foarte mult timp amanat din cauza marilor case de discuri care au respins politica de plata a celor din Cupertino. In ultimele luni, mai multe zvonuri ne-au anuntat ca Universal Music (cea mai mare casa de discuri din lume), Warner Music si cel mai recent Sony Music, alte doua case de discuri foarte mari, au semnat acorduri cu Apple, facand astfel lansarea iRadio din ce in ce mai certa. Deocamdata nu se stie modul in care iRadio ne va fi pus la dispozitie si nici daca ne va oferi functii de control pentru melodii ca si in cazul Pandora.
Reclame/abonament
Majoritatrea zvonurilor din ultimul timp ne-au anuntat ca iRadio va fi disponibil gratuit pentru toti utilizatorii iOS acest lucru fiind posibil cu ajutorul reclamelor care ar urma fie sa intrerupa stream-ul, fie sa fie afisate sub forma de bannere clasice, fie ambele variante. Se speculeaza ca platforma iAd va fi integrata in iRadio pentru ca Apple sa afiseze aceste reclame.
Lansarea
Chiar daca este foarte probabil sa vedem iRadio pentru prima data luni la WWDC, acest serviciu nu va fi disponibil imediat si cel mai probabil va fi lansat odata cu iOS 7.
Transmiterea WWDC 2013
Keynote-ul principal WWDC 2013 va avea loc luni, 10 iunie, incepand cu ora 20:00. Este putin probabil ca acesta sa fie transmis live de catre Apple, deoarece ultima data cand WWDC a fost transmis live a fost in urma cu trei ani.
Oricum, va invitam sa fiti alatrui de noi pe toata durata WWDC intrucat vom avea un liveblog in care va vom anunta toate noutatile de pe scena WWDC 2013. Astfel, luni incepand cu ora 19:30 va asteptam aici (link) sa fiti alaturi de noi pe tot parcursul conferintei WWDC 2013.