iOS 9 urmează să fie disponibil și pe iPhone-urile și iPad-urile vechi de 4 ani. OS X 10.11 urmează să includă centru de control și securitate „fără rădăcini”

- Publicitate -

Dacă iOS 8 și OS X 10.10 Yosemite veneau anul trecut cu funcționalități noi precum Handoff, Hotspot Instantaneu, iCloud Drive, Biblioteca foto iCloud și nu numai, zona de interes a viitoarelor actualizări majore aduse sistemelor de operare pentru iPhone, iPad și Mac – iOS 9, respectiv OS X 10.11 – urmează să fie îmbunătățirea stabilității și a performanțelor, aducerea a noi caracteristici de securitate și modificarea ușoară a interfeței de utilizator, potrivit unui articol detaliat publicat în această seară de cunoscutul blogger Mark Gurman (ce a prezentat în trecut numeroase informații acurate cu privire la produsele Apple nelansate).Control-Center-OS-X-10.11

Începând cu sistemul de operare rulat de computerele companiei Apple, versiunea 10.11 a acestuia urmează să aducă, separat de îmbunătățirile la nivelul multor elemente, numeroase funcționalități. Împreună cu modificarea fontului, despre care aflam ieri, Apple urmează să implementeze aici un meniu intitulat „centru de control”, care va îndeplini o funcționalitate similară celui existent de ceva vreme pe iPhone și iPad. Centrul de control de pe Mac va avea probabil un aspect similar centrului de notificări, urmând a se deschide în partea stângă a ecranului. Odată deschis, el va permite utilizatorilor să controleze muzica redată, precum și alte funcționalități ale sistemului (cum ar fi Wi-Fi sau Bluetooth).  Merită menționat că acest centrul de control ar fi trebuit să fie implementat chiar în OS X 10.10 Yosemite, așa cum demonstra o imagine apărută cu puțin timp înaintea lansării acestei actualizări (vezi mai sus). Problemele din procesul de dezvoltare însă au împiedicat-o pe Apple să introducă centrul de control în respectiva actualizare.

Împreună cu noul centru de control, compania Apple lucrează și la un sistem de securitate extrem de important, care va sta la nucleul OS X și al iOS și care urmează să fie intitulat „Fără rădăcini”. Acest sistem va acționa ca și un opritor al software-ului otrăvit și va proteja datele sensibile prin limitarea accestului utilizatorilor la unele fișiere protejate de pe dispozitivele iPhone, iPad și chiar de pe Mac. „Fără rădăcini” urmează să fie o caracteristică permanentă a iOS, care ar putea să facă imposibilă dezvoltarea unei noi soluții de jailbreak, spre exemplu. Nu același lucru se poate spune și despre OS X, unde utilizatorii vor putea cel mai probabil să o dezactiveze.

O altă modalitate prin care Apple încearcă să îmbunătățească securitatea și mai mult în cele două sisteme de operare ar fi prin trecerea procesului de sincronizare al unor aplicații, cum ar fi Notițe, Calendar sau Mementouri la iCloud Drive, care oferă criptare de la un capăt la altul și sincronizare mai rapidă decât serverele IMAP tradiționale. Apple se așteaptă ca astfel să fie crescută rata de utilizare a iCloud, motiv pentru care momentan lucrează la îmbunătățirea infrastructurii iCloud pentru a putea gestiona cererea mai mare. Cât despre procesul de tranziție, se spune că Apple dorește ca atunci când un utilizator deschide o aplicație precum Notițe aceasta să afișeze un mesaj care să recomande mutarea conținutului de la serverul IMAP la iCloud.

În cele din urmă, Apple vrea să îmbunătățească securitatea dispozitivelor prin intermediul unei funcționalități intitulate „Wi-Fi de încredere”, care ar permite dispozitivelor iOS și Mac-urilor să se conecteze la routerele wireless de încredere fără a mai folosi alte măsuri de securitate. În cazul routerelor care nu sunt de încredere însă terminalele ar putea folosi o conexiune wireless puternic criptată, astfel încât să nu mai existe riscul furtului de date. Merită specificat că deși se lucrează la această caracteristică, ea ar putea să ajungă în iOS 9 și OS X 10.11, dar la fel de bine ar putea să fie amânată până la versiunile majore ale sistemelor de operare, pe care Apple le va prezenta peste un an.

Separat de securitate, aflăm acum că Apple lucrează din greu la optimizarea iOS 9 pentru a fi mai compatibil cu dispozitivele vechi. Prin urmare, Gurman se așteaptă ca și dispozitivele care folosesc cipuri Apple A5, cum ar fi iPhone 4s, iPad mini, iPad 2 sau chiar iPod touch generația a 5-a să accepte instalarea acestei actualizări. Partea și mai interesantă este că versiunea iOS la care Apple lucrează pentru a rula mai eficient pe vechile terminale va avea aceleași funcționalități pentru utilizatori.

În cele din urmă, aflăm acum că Apple pregătește și o actualizare majoră pentru limbajul de programare lansat anul trecut. Aceasta va face ca aplicațiile Swift actualizate pentru iSO 9 și OS x 10.11 să aibă coduri binare preinstalate, care să solicite spațiu mai mic și să utilizeze mai puține date celulare. Propriile aplicații ale Apple urmează să fie convertite la acest limbaj de programare abia în 2016, odată cu lansarea iOS 10 și a OS X 10.12.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

iOS 9 beta 2 a fost lansat de către Apple pentru dezvoltatori

La puțin peste două săptămâni după ce a lansat iOS 9 beta 1 pentru dezvoltatorii de aplicații, compania...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.